Uvanlig milde novemberdager og vestavind i vente

De neste dagene blir det temperaturer helt opp mot 15 grader enkelte steder på Østlandet og mildt for årstiden stort sett over hele landet.

Det har allerede vært flere varme høstdager. 18. september bikket temperaturen i Oslo 20 grader, og Liam Weflen-Furuseth kunne plaske rundt i fontentene på Stasjonsallmenning i Bjørvika. Snart to måneder senere kan det bli unormalt midlt.

Vakthavende meteorolog Martin Granerud trekker fram to ting som preger det norske været mot slutten av uka og til helga: Mildvær og vestavind.

Torsdag og fredag blir det såpass mye mildere enn det som er vanlig for november, at Meteorologisk institutt sier det kan minne om «Indian summer» på Østlandet.

– Det er ikke 20 grader, men så sent i sesongen er nesten 15 grader og nye fylkesrekorder, som vi hadde tidligere i uka, ganske mye for det, påpeker Granerud, med referanse til bruk av begrepet som betegner sommervær på høsten.

Snøen må vente

Lørdag synker temperaturene noe, men det er fremdeles mildt stort sett i hele Norge. Først i neste uke blir det en antydning til nordavind og fall i temperaturene.

Les også

Varmerekord i Oslo og Viken

– Nei, det er ikke noe snø i sikte de første dagene, for å si det sånn. Det kunne jo fort vært det på denne tiden av året. Man må godt opp i høyfjellet for å få sludd og snø. Fjelloverganger og den slags holder seg fri for snø inntil videre, sier Granerud.

20. oktober falt det snø i de høyereliggende områdene i og rundt i Oslo. Det er lite av dette i sikte nå, ifølge meteorologene.

Kystvær

Ute i Atlanterhavet er det for tiden mye lavtrykksaktivitet.

– Det gir vestavind som bringer med seg perioder med regn og regnbyger samt vind av ulik styrke, fra Rogaland i sør til Finnmark i nord. Østlandet ligger i le for alt dette været og vil stort sett få oppholdsvær i denne perioden, sier Granerud.

Les også

Global oppvarming har endret livet langs den norske kysten

På Vestlandet vil nedbøren avta, slik at det blir mye opphold i vente lørdag og søndag. Alt vannet som siler ned ellers, vil imidlertid gjøre det nødvendig å sende ut et par varsler.

– Det blir sendt ut gult farevarsel for Helgeland for fredag, og det kommer trolig et for Trøndelag også for fredag, begge for nedbør, sier meteorologen.

– Kort oppsummert blir det en langhelg med ganske dårlig vær i Nord-Norge, dårlig i vest, men gradvis bedre, og i øst blir det ganske bra, fram til og med søndag. Og generelt høyere temperaturer enn normalt i hele landet.