Norge

USA-diplomat: - Strøm-Erichsen var «svak minister»

Amerikansk diplomat mente tidligere forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen var «svak» og manglet erfaring. Statsekretær Espen Barth Eide kunne tenke seg en karriere i FN.

Tidligere forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen ble omtalt i lite flatterende ordelag av amerikanske diplomater.
  • Lars Inge Staveland

Aftenposten.no oppdaterer artikkelen.

Det kommer frem i de første dokumentene fra Wikileaks som omtaler norske politikere. Dokumentene ble lagt ut av svenske Aftonbladet.se i dag, og kan lastes ned her .

I en oppsiktsvekkende melding fra den amerikanske ambassaden i Oslo, sendt i juli 2008, blir det kjent hvordan USA vurderte Jens Stoltenbergs statsråder. Daværende statsekretær i Forsvarsdepartementet, Espen Barth Eide, blir omtalt i rosende ordelag, i motsetning til sjefen tidligere forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

— Om Barth Eide: - Stigende stjerne

«Etter det nasjonale valget i 2005 antok analytikere at statsminister Jens Stoltenberg ville utnevne Barth Eide til statsekretær i Utenriksdepartementet, men etter at han ble tvunget til å utnevne en svak forsvarsminister, flyttet Stoltenberg Barth Eide til MOD ( Forsvarsdepartementet, journ.anm )

Strøm-Erichsens manglende erfaring gjorde henne avhengig av Barth Eide, heter det i det samme dokumentet.

«Strøm-Erichsen ble utnevnt statsråd uten noen bakgrunn i forsvarssaker og har støtte seg til Barth Eide som ekspert på saksnivå mens hun tok seg av politiske tema,» heter det i dokumentet. Det kommer også frem at Barth Eide er interessert i FNs fredsbevarende operasjoner, og kan være interessert i en fremtidig posisjon i FN-systemet.

I dokumentet blir Barth Eide beskrevet som en «stigende stjerne» i Arbeiderpartiet, og blant de mektigste politikerne i Stoltenberg-regjeringens første periode.

Notatet uttrykket også tilfredshet med at Barth Eide ikke hadde uttalt seg negativt om USAs tidligere president George W. Bush.

Utenrikspartementet sier til Aftenposten.no at utenriksminister Jonas Gahr Støre vil kommentere Wikileaks-sakene i løpet av dagen.

Les også

  1. - Rundlurt av Norge for 55 milliarder kroner

  2. WikiLeaks over på sveitsisk nettadresse