Norge

Noahs ark i Bergen engasjerer innbyggerne

Kristiansunder Anne Eileen Aasheim ber Bergen kommune om støtte til å bygge en 157 meter lang kopi av Noahs Ark.

Slik kan det komme til å se ut på Byfjellene hvis Anne Eileen Asheims prosjekt får gjennomslag. Skissen er laget av arkitekt Ian Petch og arkitektstudent Milocz Maliczak.
  • Bt.no
  • Hilde Staalesen Lilleøren

Får Aasheim det som hun vil, kan bergenserne i fremtiden få seg en religiøs åpenbaring på søndagsturen over et av Byfjellene.

Det skriver Bergens Tidende tirsdagEtter at avisen først omtalte saken, har en rekke lesere meldt seg på i debatten. I skrivende stund har over 60 personer sagt sin mening om det nye bygget på avisens nettside.

Aasheim har planer om å bygge en tro kopi av Noas ark etter samme mål som er beskrevet i Det gamle testamente: 157 meter lang, 25 meter bred og 15 meter høy. Prislappen er foreløpig på 300 millioner kroner.

Felles for religionene

– Noahs Ark skal fungere som både fredssenter og interreligiøst museum, i tillegg til å være en turistattraksjon med spa— og konferansehotell, forteller Aasheim til bt.no.

Kristiansunderen begynte planleggingen for tre-fire år siden, og ble i prosessen mer og mer fascinert av historien om Noahs ark.

– Noahs ark er noe kristendommen, islam og jødedommen har felles. Til og med hinduismen har en lignende historie. Jeg er opptatt av å se på likhetene ved religionene, ikke bare forskjellene, forteller hun om tanken bak fredssenteret.

Ulriken foreslått

Den opprinnelige planen var å bygge arken på Kvernberget i Kristiansund, men byen ble ifølge Aasheim for liten for gigantprosjektet. Nå står altså Bergen for tur som en aktuell by. Søknad om støtte er allerede sendt til kommunen, men Aasheim ble bedt om å først konkretisere planene i forhold til lokalisering og utbygging.

Den tidligere turistsjefen i Kristiansund, kom med et noe dristig forslag til Aasheim om å legge Noahs ark til Ulriken, et forslag hun selv er litt skeptisk til.

Etter syndefloden

– Jeg tenker at Ulriken er litt hellig for bergenserne, og vil heller ha en dialog med innbyggerne om lokalitet dersom prosjektet blir tatt positivt imot i Bergen. Men Noahs ark må uansett stå høyt, i og med at den strandet på et fjell etter at vannet trakk seg tilbake, sier hun.

Aasheim mener Bergen er en ideell by for Noahs ark på flere måter.

– Jeg har lagt merke til at bergenserne har et positivt og avslappet forhold til all nedbøren i byen. Noahs ark er jo sammenfallende med mye vann, og vil være et positivt bidrag til å forsterke Bergens profil som regnbyen, sier hun.