Stormfullt i Nord-Norge – venter vindkast opp mot 40 m/s

To stormer treffer land i de nordligste fylkene tirsdag og onsdag. Kraftigst vind er det ventet i Lofoten og Ofoten, der det er sendt ut oransje farevarsel.

I Troms og Finnmark og nordlige deler av Nordland er det liten storm flere steder. Noen steder langs kysten og oppe i fjellet er det oppe i full storm.

– Det vil blåse en del utover kvelden, men det roer seg sent i kveld og natt til onsdag. Midt på natten vil det være nede i tidvis sterk kuling ute på kysten av Troms og Finnmark, sier vakthavende meteorolog Hanne Beate Skattør ved Meteorologisk institutt til NTB.

Men onsdag kommer det inn et nytt lavtrykk lenger sørfra, som kommer til Nordland først.

Venter alvorlige konsekvenser

– Der har vi ute oransje farevarsel for vindkast for Ofoten og Lofoten, der vi venter kraftigst vind

Fra morgenen er det sterk kuling som etter hvert utvikler seg til en liten storm. Fra 12- tiden kan det komme opp i sterk storm på kysten med vindkast opp mot 40 meter per sekund.

Det er et lavtrykk som er kraftigere enn «vanlig nordlandsvær», selv om Nord-Norge har en stor andel oransje farevarsler.

– Når vi sender ut oransje farevarsel, så er det fordi vi venter alvorlige konsekvenser, sier Skattør.

Det er fare for skader på bygninger og infrastruktur. Avganger med ferger og fly ventes å kanselleres, og broer kan bli stengt. Det anbefales å feste alle løse gjenstander og å unngå ferdsel på utsatte steder.

Gult varsel

Det er også sendt ut gult farevarsel for kraftige vindkast i områdene Nord-Salten, Vesterålen og Sør-Troms onsdag. Utover kvelden minker vinden, men det vil fortsatt være liten storm før det roer seg natt til torsdag.

Finnmark får også en del vær i forbindelse med lavtrykket onsdag. Der er det sendt ut gult farevarsel for snøfokk.

– Vinden er ikke nok til at vi sender ut farevarsel for vindkast i seg selv, men vind sammen med snøbyger kan gi utfordrende kjøreforhold og dårlig sikt, sier Skattør.