Norge

Eksperter roser lyntogsatsingen

En av verdens fremste eksperter på høyhastighetsbane mener lyntog er fullt mulig i Norge dersom myndighetene tilpasser det til landets behov og satser på gode traseer.

En av verdens fremste eksperter på høyhastighetsbane roser Flytoget og mener Norge nå bør satse på fremtidens jernbane. Foto: SCANPIX

Les mer:

Spanjolen Ignacio Barron de Angoiti, direktør i den internasjonale jernbaneunionen (UIC), gleder seg til å følge med togutviklingen i Norge, skriver Nationen.

– Jeg er allerede mektig imponert over Flytoget, selv om det ikke er definert som en høyhastighetsbane. Flytoget er et av de beste i verden, og det lover godt for videre banebygging, sier han til avisen.

Barron er en av åtte medlemmer i Jernbaneverkets nye internasjonale ekspertgruppe som har sine første møter i Norge denne uka for å utrede utbygging av høyhastighetsbaner mellom ulike byer og landsdeler. 50 millioner er satt av til utredningen. Han mener det er bra for Norge å satse på høyhastighetsbaner.

– Det er viktig å diskutere hvordan vi vil reise i framtiden, og at vi bør ha en plan for barnebarna våre. Det er dem vi skal bygge for, sier han.

Barron viser til at den største fienden for høyhastighetstog faktisk er tett befolkede områder.

– Her har Norge en stor fordel med sin spredte bebyggelse, og det vil derfor være mye lettere å bygge ut traseer her enn i mer folketette land, sier han.

Å prøve å overføre den tyske eller franske lyntogmodellen til Norge vil, ifølge Barron, være en katastrofe.

– Det viktigste for at Norge skal lykkes med sitt høyhastighetstog, er å finne sitt eget konsept. Høyhastighetsbaner er et system som må tilpasses hvert enkelt land, sier han.

Les også

  1. Legg lyntoget dødt

  2. Utlendinger vil utrede norske lyntog