Faremo sjokkert etter soldat-uttalelser

Forsvarsminister Grete Faremo (Ap) reagerer sterkt på norske soldaters beskrivelse av krigen i Afghanistan som «bedre enn sex».

«Det å være i kamp er verdt de tre månedene uten puling. Det høres kanskje teit ut, men det er bedre enn å knulle», er blant uttalelsene soldatene kommer med til det nye magasinet Alfa.

I magasinet, som lanseres 1. oktober, snakker soldatene blant annet om sine holdninger til å ta liv og om hvordan de har lyst til å hevne seg etter medsoldaters død.

— Jeg reagerer meget sterkt. Jeg vil gjøre dette til et hovedpoeng i min tale på seminaret, sa forsvarsminister Grete Faremo (Ap) mandag morgen.

- Sjokkert

Før et foredrag på Gamle Krigsskolen ved Kvadraturen i Oslo om nettopp etikk og ledelse i Forsvaret tok hun seg tid til å møte et stort oppbud av norske journalister.

— Dette er sjokkerende nyheter. Jeg vil nå gå inn i dette sammen med forsvarssjefen og hærens ledelse, svarte forsvarsministeren.

Ukultur

Hærens talsmann, oberstløytnant Terje Hanssen, viser til at man allerede i april på et foredrag på Krigsskolen ble gjort oppmerksom på at det eksisterte en ukultur i Forsvaret. Siden dette skal man ha tatt grep for å komme problemene i møte.

- Holdninger som dette lar seg ikke beordre. Dette er noe som har foregått over lang tid og dette oppslaget er nok en dråpe i begeret.

Utelukker ingen tiltak

Han sier at Hæren nå vil jobbe sammen med hver enkelt soldat som blir sendt til Afghanistan.

— Der utelukker vi ingen tiltak. Hvis vi nå i samtaler med offiserer og soldater finner ut at de har gale holdninger, må de ta konsekvensene av dette, sier Hanssen.

- Er det slik at holdningene på grunnplanet blant soldatene skiller seg vesentlig fra ledelsen for oppdraget i Afghanistan og kontoransatte hjemme i Norge?

— Jeg tror det er riktig å si at det er vanskelig for noen andre enn de som står oppe i situasjonen i Afghanistan å forstå hvordan det oppleves. Samtidig kan det være vanskelig for norske soldater i Afghanistan å forstå oppgavene til de kontoransatte her hjemme, sier Hanssen. Mange av de jobber fulltid med å sikre at norske soldater skal ha det best mulige utstyret for å løse oppdragene.

— Afghanistan-oppdraget er så krevende at det engasjerer hele Hæren, derfor er det et oppdrag vi må løse sammen.