Norge

Søreide: Norge slutter seg til EUs Navalnyj-sanksjoner mot Russland

Norge slutter seg til EUs sanksjoner mot Russland. Disse kommer etter forgiftningen av opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H). Foto: Ørn Borgen/NTB

 • NTB

Det bekrefter Utenriksminister Ine Eriksen Søreide overfor NRK.

– Dette er i strid med Kjemivåpenkonvensjonen, som forbyr enhver bruk av kjemiske våpen. Vi har politisk sluttet opp om EUs tiltaksregime vedrørende bruk av kjemiske våpen. Vi slutter også opp om de nye listeføringene fra EU, sier Søreide i en uttalelse.

Den norske tilslutningen til sanksjonene kommer bare to dager etter at Norge offentlig anklaget Russland for å stå dataangrepet mot Stortinget i sommer.

Utspillet fra utenriksminister Søreide vakte oppsikt. Det var første gang Norge gikk ut med en såkalt attribusjon, som på det diplomatiske fagspråket betyr å plassere skyld.

Russland betegnet det som en alvorlig provokasjon som forverrer forholdet mellom landene.

Les også

Regjeringen: Russland sto bak dataangrep

Sanksjoner mot seks russere

EU-landene har tidliglere besluttet å innføre sanksjoner mot seks russere som følge av forgiftningen av den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj.

Sanksjonsforslaget ble opprinnelig lagt fram av Frankrike og Tyskland. Flere laboratorier har fastslått at Navalnyj ble forgiftet med nervegiften novitsjok, noe de to landene mener ikke kan ha skjedd uten at russiske myndigheter var involvert.

Den svært giftige nervegiften ble utviklet i daværende Sovjetunionen på 1970-tallet.

Russiske myndigheter har avvist dette, og mener det ikke foreligger bevis for at Navalnyj ble forgiftet.

Her demonstrerer opposisjonslederen Aleksej Navalnyj med titusener av moskovitter etter at store deler av internett ble blokkert i Russland i april 2018. Foto: Gina Grieg Riisnæs

– Det er objektivt klart at det har skjedd et brudd på konvensjonen om kjemiske våpen, et brudd som må få konsekvenser, sa Tysklands utenriksminister Heiko Maas før et møte mellom EUs utenriksministre.

De seks russerne vil bli nektet innreise til EU, samtidig som verdier de måtte ha plassert i unionen, vil bli holdt tilbake.

Russland varsler gjengjeldelse

Planen er at sanksjonene skal tre i kraft innen få dager. Ifølge kilder i EU er de seks sanksjonene rettet mot russiske tjenestemenn blant annet fra det statlige forskningsinstituttet for organisk kjemi og teknologi.

Russlands utenriksminister Sergei Lavrov truet torsdag EU med å svare med en tilsvarende svarteliste over enkeltpersoner.

– Vi vil svare proporsjonalt. Det er den etablerte diplomatiske praksisen. Responsen vil være diplomatisk, sa Lavrov ifølge det russiske statlige nyhetsbyrået TASS.

Opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj ble plutselig syk på en flygning på vei fra Sibir 20. august. Han ble fraktet til Berlin for behandling, og tyske leger har slått fast at han ble forgiftet med nervegiften novitsjok.

 1. Les også

  Hvilken Vadim sitter i glassburet i retten? Tyskerne vil bevise at mannen er leiemorder.

 2. Les også

  EU-ministre enige om sanksjoner etter Navalnyj-forgiftning

 3. Les også

  Michael Tetzschner: Russland er en pøbelstat

 4. Les også

  Brexit-toppmøte uten en avtale å diskutere

Les mer om

 1. Russland
 2. EU
 3. Aleksej Navalnyj

Relevante artikler

 1. VERDEN

  EU-ministre enige om sanksjoner etter Navalnyj-forgiftning

 2. VERDEN

  Tysklands regjering sier det foreligger «utvetydige bevis» på at Navalnyj ble forgiftet

 3. VERDEN

  Nye tester: Navalnyj ble forgiftet med novitsjok

 4. VERDEN

  Merkel vil ha svar. Stoltenberg vil ha svar. Russland vil ha svar. En forgiftet russer fører til ny splid mellom vest og øst.

 5. VERDEN

  Nordiske land fordømmer forgiftningen av Aleksej Navalnyj på det sterkeste

 6. VERDEN

  Navalnyj: - Jeg hevder at Putin sto bak forbrytelsen