Norge

Hun hadde leid leilighet, likevel ble hun sendt på karantenehotell: – Nå er jeg lettet

Selv med en negativ koronatest og kontrakt på leilighet i bagasjen, ble Torunn Oskarsdottir sendt på karantenehotell i Oslo. Nå kan hun forlate hotellet etter at nye regler trådte i kraft.

Torunn Oskarsdottir må fylle ut egenerklæringsskjema før hun kan forlate Anker Hotel søndag kveld.
  • Wasim Riaz
    Wasim Riaz
    Journalist

– Jeg var klar over karanteneregler og hadde leid en leilighet på Tøyen for noen dager, sier Torunn Oskarsdottir som lørdag kom til Gardermoen fra Island.

Hun trodde at en negativ koronatest og kontrakt på leiligheten skulle være nok til at hun fikk lov til å dra til leiligheten.

Men slik gikk det ikke da islendingen landet på Gardermoen lørdag.

– Det var ganske spent stemning på flyplassen. Allerede i passkontrollen var det kaos. Folk sto veldig tett i passkøen. Vi ble fulgt av vektere hele veien. Jeg fikk ikke lov til å gå på taxfree. Da jeg skulle på toalettet, fulgte en vekter meg til døren. Men etter hvert fikk jeg beskjed om å dra til Anker Hotel i Oslo der jeg skulle være i karantene i ti dager, forteller Oskarsdottir.

Torunn Oskarsdottir kom til Oslo for å feire jul med barnebarna sine. Hun ble tvunget inn på karantenehotell selv om hun hadde leid leilighet for å tilbringe karantenetiden der. Nå regner hun med å dra fra Anker Hotel søndag kveld.

Aftenposten treffer henne på hotellet kort tid etter at reglene om karantenehotell ble endret klokken 17 søndag. Endringene innebærer at Oskarsdottir nå kan forlate hotellet.

Det er nå tilsammen fire karantenehoteller i Oslo-området. Tre av dem ligger ved Gardermoen. I tillegg kommer Anker Hotel i Oslo sentrum.

De nye reglene åpner for at folk som allerede er på karantenehotell, kan tilbringe resten av karantenen på et annet egnet sted.

Ved 20.30-tiden søndag opplyser Ullensaker kommune at 92 gjester har reist fra hotellene ved Gardermoen etter at den nye forskriften trådte i kraft. Aftenposten har foreløpig ikke fått tall for hotellet i Oslo sentrum.

Les også

Karantenehotell har skapt heftig debatt. Nå har Esa bedt Norge om en forklaring.

Må fylle ut skjema

Den viktigste endringen er at personer som har et annet formål med oppholdet i Norge enn arbeid eller oppdrag, og som kan dokumentere at de har et annet egnet oppholdssted for karantene, ikke må på karantenehotell.

– Noen av reglene knyttet til karantenehotellene har fått kritikk og oppleves som urettferdige. Det har jeg forståelse for. Derfor har vi nå endret flere av dem, og jeg håper at dette kan gjøre reisen hjem til jul enklere. Samtidig må alle huske å gjennomføre karantenen i tråd med smittevernreglene, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H).

Les også

Hvilket karantenehotell skal kjæresten bo på? Svarene har skapt full forvirring.

Før man kan dra fra hotellet, må man fylle ut egenerklæringsskjema. Der skal man blant annet fortelle hvor man skal bo i resten av karanteneperioden.

Rett før klokken 18 gikk flere personer rundt på Anker Hotel med egenerklæringsskjema i hånden. Klokken 18 skulle de få mer informasjon på et informasjonsmøte.

Karantenehotellet på Oslo lufthavn har hatt mange ufrivillige gjester de siste ukene.

Når det gjelder hotellene ved Gardermoen, så ble det lørdag meldt om at det var ganske fullt der. Flere som kom med fly til Gardermoen, ble sendt til Anker Hotel.

Etter at 92 personer hadde forlatt karantenehotellene ved Gardermoen søndag kveld, har de fremdeles 746 gjester der.

– Vi forventer betydelig mindre press på hotellene fremover, men det er vanskelig å si eksakt hva som blir effekten av den nye forskriften, sier Roger Sandum, kommunikasjonsansvarlig i Ullensaker kommune.

500 kroner om dagen

– Jeg har hittil betalte 1500 kroner for opphold på hotellet. Nå som jeg skal dra herfra, så håper jeg at jeg får refundert noe av beløpet. Jeg er pensjonist og har allerede betalt for å leie en leilighet på Tøyen, sier Oskarsdottir.

Planen er å flytte til datteren og barnebarna etter at karantenetiden er over.

– Jeg er lettet over de nye reglene. Nå skal jeg på informasjonsmøte og så ut herfra, sier 73-åringen.

Det var i underkant av 30 personer på informasjonsmøtet klokken 18.

Kommunikasjonsrådgiver Caroline Bremer i Helseetaten i Oslo kommune kan ved 22.30-tiden søndag fortelle at 57 personer har forlatt Anker Hotel for å være på karantene et egnet sted de har dokumentert.

Før gjestene kunne forlate hotellet, sjekket etaten om de hadde et egnet sted for opphold.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Koronaviruset
  3. Karantene
  4. Oslo-korona