Norge

- Oppdraget er utført

Den omstridte historikeren og holocaust-fornekteren David Irving skal ha reist hjem fra Norge i kveld. FOTO: SCANPIX Foto: Stian Lysberg Solum

Ble rådet av politiet til å dra hjem, av hensyn til egen sikkerhet.

  • Sigrid Anna Eggen

Den omstridte historikeren David Irving skal ha avlyst sitt besøk til Lillehammer, og sitter nå på flyet hjem til England, skriver Gudbrandsdølen Dagningen.

— Oppdraget er utført. Jeg har snakket til flere millioner seere og er tilfreds, sier Irving til GD tirsdag kveld.

Hørte på politiet

Han oppgir årsaken til at han reiser hjem er av sikkerhetsmessig art, og at avgjørelsen er fattet i samråd med norsk politi.

Dette bekreftes av politiinspektør Johan Fredriksen i Oslo politikammer.

— Han har bedt om politiets råd, det har han fått, han har tatt sin egen vurdering og er innstilt på å reise hjem, sier han til VG Nett.

Lanserte egen teori på Tabloid

Irving skal ha forlatt Gardermoen litt etter klokken 20 tirsdag kveld. Før han dro opptrådte han i TV2-programmet Tabloid. Der hevdet han blant annet at norsk politi var skyld i at en rekke britiske soldater ble likvidert av tyskerne i Norge under krigen.

Britene deltok i den såkalte Vemork-aksjonen, der målet var å sprenge Norsk Hydros tungtvannsfabrikk ved Vemork på Rjukan.

— Slik jeg leser disse dokumentene avslører de at to glidefly med britiske kommandosoldater kom til Rjukan 19 november 1942. Det ene glideflyet styrtet, det andre forsvant. Fra det flyet som klarte å lande, ble 20 kommandosoldater arrestert av det norske politiet. Politiet ga britene til tyskerne, og tyskerne henrettet alle sammen, sa Irving i intervju med TV2

Han forklarte at han har funnet ut dette ved å lese tyske dokumenter som britene dekodet.

- Norsk motstandskamp ubetydelig

Irving hevdet også at Norge som motstandsnasjon var ubetydelig, og at nordmenn var fornøyde med tysk tilstedeværelse.

— Dere var helt fornøyde med å ha tyskerne her. Nordmenn samarbeidet med tyskerne i stort omfang, sa Irving.

Les også

  1. TV 2 betalte Irvings Norges-reise

  2. Demonstranter forsøkte å stoppe Irving

  3. - Liker dårlig å bli kneblet