Time Magazine: - Dette er verdens mest humane fengsel

Magasinet skryter av Halden fengsel, der "det lukter sorbet" i stedet for svette og urin.

  • Nicolai Heyerdahl

Anerkjente Time Magazine har tatt turen til Halden og Norges nye fengsel. Bladet har latt seg imponere av standarden som møter de innsatte:

"I motsetning til i mange amerikanske fengsler, er ikke luften fylt av svette— og urinlukt. I stedet kommer det en lukt av sorbet fra kjøkkenet, der innsatte tar kokkekurs", heter det i artikkelen.

Materialene er valgt for å gi et mest mulig harmonisk inntrykk. FOTO: SCANPIX

Time kaller Halden fengsel "verdens mest humane fengsel", og trekker frem standarden på fellesrommene (”som showrommene til Ikea”), egne stier for jogging, og det faktum at trær er satt opp for å skjule deler av muren som stenger de innsatte inne. I tillegg skriver bladets utsendte at det er flatskjermer og små kjøleskap på rommene.

— I det norske fengselsvesenet er det fokus på menneskerettigheter og respekt- vi ser ikke på noe av dette som uvanlig, sier direktør Are Høidal ved fengselet. Direktøren trekker frem at formålet med oppholdet i fengselet er at de innsatte skal kunne fungere i samfunnet når de slipper ut igjen.

Også huset som brukes til familiære besøk trekkes frem som ekstraordinært. Vaktene bærer ifølge bladet ikke våpen, og det er like mange kvinnelige som mannlige vakter.

Noen av murene er dekorert. FOTO: SCANPIX

— Mange av de innsatte kommer fra dårlige hjem, så vi ville skape en atmosfære av å være en familie, sier arkitekt Per Højgaard Nielsen.

Her hjemme har byggingen av fengselet – som har kostet 1,3 milliarder kroner – skapt en viss debatt: enkelte mener de innsatte har det for godt mens de soner straffen.

Halden har plass til mer enn 250 innsatte, og ble formelt åpnet av kong Harald 8. april. Til lyden av "We are the world" ankom kongen fengselet, der 200 gjester ventet.

- Dette er ikke kabaret på Det kongelige slott. Det er en galla for å åpne Halden fengsel, Norges nyeste fengsel, skriver journalisten om åpningen.

Flatskjermene og den generelle standarden på rommene er gjenstand for omtale i Time Magazine. FOTO: SCANPIX
Kong Harald sammen med justisminister Knut Storberget under åpningen i april.