Nakstad om koronadødsfall i Norge: – Nesten alle har inntruffet i år

Mer enn to tredjedeler av alle som har mistet livet av korona i Norge, har dødd i år. Nå øker smitten igjen.

Espen Rostrup Nakstad, assisterende helsedirektør, tror ikke det vil bli behov for generelle råd om munnbind og antallsbegrensninger så lenge folk flest er godt beskyttet mot alvorlig sykdom.

I februar 2020 kunne vi lese om Tromsø-kvinnen som var den første koronasmittede i Norge. Så gikk det bare noen dager – til torsdag 12. mars samme år – før statsminister Erna Solberg annonserte «de mest inngripende tiltakene vi har hatt i Norge i fredstid».

Siden den gang har Folkehelseinstituttet (FHI) anslått at 3–4 millioner nordmenn har hatt covid-19, selv om det er vanskelig å beregne det helt nøyaktig.

– Vi vet at de fleste som har vært syke i løpet av pandemien, er blitt smittet i 2022, sier Espen Rostrup Nakstad, assisterende helsedirektør i Helsedirektoratet.

Det samme gjelder dødsfall som følge av korona. Helsetoppen sier at 3000 dødsfall grunnet korona har inntruffet her til lands bare det siste året.

– Det vil trolig bidra til noe overdødelighet i 2022 sett under ett, sier han.

Omikronvarianten av korona kom i desember i fjor. Først i januar i år gjorde det store utslag. Med den påfølgende «vinterbølgen» ble tallene enda høyere.

– FHI har estimert at kanskje to millioner nordmenn ble smittet i februar/mars i år, sier Nakstad.
I dag er det registrert totalt 4286 (pr. 14.11.2022) koronadødsfall i Norge.

Medianalderen på de som har dødd av korona gjennom hele pandemien, er 85 år. 53 prosent av de døde er menn, ifølge FHI.

Hvordan blir (korona)julen?

Både i februar–mars og juni–juli har Norge hatt en smitteøkning i korona i 2022.

– Antallet innleggelser med covid-19 har økt jevnt siden sommeren, som nå utgjør cirka 150–200 pasienter pr. uke, inkludert rundt 5 prosent intensivpasienter. FHIs overvåking av luftveissymptomer og avløpsvann sammenfaller med dette inntrykket, sier han.

Land som Tyskland, Frankrike, Spania, Italia, Belgia, Nederland og Danmark hadde en tidlig høstbølge, som nå er på retur.

– Hvilken koronavariant får vi nå?

– Det ser ut som flere nye undervarianter av omikron vinner frem i Europa nå. Disse kjennetegnes av fem ulike mutasjoner som endrer piggproteinet slik at viruset lettere omgår immunitet opparbeidet fra vaksinering og sykdom. Blant disse er BQ. 1.1, som har alle fem mutasjonene, og BF. 7 som har tre av mutasjonene. Samlet utgjør disse variantene mer enn 30 prosent av alle påviste virus i Norge nå og BF. 7-varianten har så langt økt mest.

– Hvor farlig er den?

– Så langt ser det ut som de nye omikronvariantene smitter lettere i befolkningen enn BA. 5-varianten, som vi har hatt lenge. Det er derfor de utgjør en stadig større andel av alle sekvenserte prøver. Men vi har ikke holdepunkter for at de nye variantene gir mer alvorlig sykdom.

– Hvordan tror du (korona) julen blir i Norge?

– Jeg tror vi kan feire julen omtrent som normalt i år, men det er viktig å forsikre seg om at alle er friske hvis man møter utsatte personer. Bortsett fra det tror jeg det er lite sannsynlig med jule-tiltak, sier han.

– Mange snakker om dose 4 av koronavaksinen. Hvem er det som kan ta den?

– Pr. i dag kan alle over 65 år samt risikogrupper anbefalt en fjerde dose. Du finner mer informasjon på kommunens hjemmeside om hvor du kan få vaksinen, sier Espen Rostrup Nakstad, assisterende direktør i Helsedirektoratet.