Nye tilfeller av dødelig fuglevirus

Frykten for det dødelige fugleviruset øker etter at H5N1-viruset er påvist i Kroatia, og hundrevis av kyllinger og ender er døde av fugleinfluensa i Kina.

Onsdag ble det meldt at hundrevis av kyllinger og ender har dødd av viruset i en landsby i den kinesiske Hunan-provinsen.

Samme dag ble det også kjent at de ville svanene som ble funnet døde i Kroatia forrige uke, var smittet av det aggressive fugleinfluensaviruset H5N1.

I Storbritannia kom det samtidig fram at det trolig er to fugler som hadde det fryktede fugleviruset, og ikke bare én, som britiske myndigheter tidligere antok.

Foreløpige prøver av en mann innlagt på sykehus på den franske øya Reunion i Indiahavet antyder at han kan ha pådratt seg det farlige viruset. Den 43 år gamle mannen har nylig vært i Thailand der han skal ha vært i kontakt med fugler.

H5N1-viruset kan også smitte mennesker, og over 60 smittede har mistet livet i Asia siden viruset brøt ut i 2003.

Kinesisk taushet

Kinesiske myndigheter underrettet FN om de siste influensatilfellene tirsdag, og hevdet at de har alt under kontroll.

— Utbruddet av fugleviruset er under kontroll, het det i den kinesiske avisen Landbruksdagbladet onsdag.

Men den øvrige kinesiske presse var taus om det siste utbruddet, og heller ikke TV omtalte saken.

En talsmann for regjeringens informasjonskontor ville ikke kommentere hvorfor meldinger om utbruddet i Hunan bare ble referert i Landbruksdagbladet. Men en redaktør i en sentral avis sier til nyhetsbyrået Reuters at man har fått pålegg om bare å rapportere det man blir instruert om fra myndighetene.

Ifølge Verdens dyrehelseorganisasjon (OIE) har 545 kyllinger og ender dødd av fugleinfluensa i landsbyen Wangtan i Kina. Utbruddet ble registrert lørdag og er det sjuende i landet hittil i år.

Det er ikke meldt om at mennesker er smittet med fugleviruset i Kina.

Kroatia

Også i Kroatia er det nå påvist farlig fugleinfluensa, hos to ville svaner som ble funnet døde i en fiskedam forrige uke.

— Resultatene fra de britiske laboratorieprøvene bekrefter at fuglene var smittet med H5N1-viruset, noe som rettferdiggjør tiltakene vi har gjennomført, sa veterinærekspert Vladimir Savic.

Kroatiske myndigheter avlivet 17.000 fjærfe i området rundt fiskedammen i helgen for å hindre spredning av viruset.

EU-kommisjonen bestemte seg tidligere denne uka for å forby eksport av villfugl, levende fjærfe og enkelte fjærfeprodukter fra Kroatia.

Flere smittet

I Storbritannia ble det farlige fugleviruset funnet i en papegøye som ble holdt i karantene. Vevsprøver fra papegøyen hadde blitt blandet med prøvene til en annen fugl i analyseprosessen, og det var derfor uklart om den andre fuglen også var smittet.

— Vi går nå ut fra at viruset ble funnet i prøvene fra to fugler som døde 16. oktober, sa den britiske ministeren for miljø, mat og landbruk Margaret Beckett til Parlamentet onsdag.

Fuglene var med i to forsendelser med eksotiske fugler som ble sendt fra Surinam og Taiwan og som ble holdt sammen. Eksperter antar at viruset kom fra Taiwan og at det ble overført mens fuglene var i karantene.

Flere fugler døde i karantene før 16. oktober, og 32 av disse oppbevares i fryser og skal analyseres.

— Foreløpige og ubekreftede prøver viser at viruset finnes i noen av disse fuglene, sa Beckett.

EU-kylling sikker

EU erklærte onsdag at det ikke er farlig for mennesker å spise egg og kjøtt fra fjærfe i EU.

— Vi har ikke fugleinfluensa hos fjærfe i EU, og kjøtt og egg fra fjærfe utgjør etter våre vurderinger ingen risiko for menneskers helse, spesielt ikke når maten er ordentlig kokt, sier EU-kommisjonens talsperson Philip Tod.

Uttalelsen kom like i forkant av den planlagte publiseringen av en forbrukerveiledning fra EUs organ for næringsmiddelkontroll (EFSA) i forbindelse med den økte frykten for spredning av fugleinfluensa i EU.