Norge

På tide med ris fra duskedamene

De er ikke spesielt interessert i fotball, men sjefen deres kjøpte Beckham-støvler for én million kroner. Møt damene som er synlige bare en liten uke i året.

 • Forf>olav Hasselknippe (foto)
 • <forf>unni Sunnanå<

Seks voksne damer triller barnevogner gjennom gågaten i Fredrikstad. I strålende februarsol vandrer de av sted til heftig tangotonefølge av "Besame mucho", fremført på trekkspill av to glade gatemusikanter. Men damene er slett ikke på noen alminnelig formiddagstur med barn eller barnebarn. De tilårskomne Simo-barnevognene er fylt til randen av fjærprydede fastelavnsris.

Ustoppelig.

For nå er det dentiden på året. Den ene uken da tusenvis av kvinner over hele landet plutselig kommer frem i dagslyset. På Rena og i Vadsø, i Lillesand og på Elverum. Ja, så å si i hver eneste liten avkrok av landet tilbyr kvinner fra 1600 lokalforeninger selvprydede ris i dagene før fastelavnssøndag.Ut fra gjemmene sine i kjellere og klubbhus strømmer medlemmene i Norske Kvinners Sanitetsforening (NKS) ut på gater og streder og torv. Etter at de i flere uker ustoppelig har bundet fjærprakt i alle regnbuens farger på tonnevis av tørre bjerkekvister.Så også i Fredrikstad, der den lokale sanitetsforeningen skal feire sitt 100-årsjubileum i år med stor festivitas og besøk av prinsesse Astrid som er NKS' høye beskytter.— Skal det være et fastelavnsris, bare 40 kroner bunten?Wenche Munch vifter med riset foran en muntert rødkledd Synnøve Adam Andresen på bytur. Selvsagt skal hun ha ris, dette er jo tradisjon, pleier å kjøpe av sanitetsdamene hvert eneste år. Hun vil aller helst ha et med lillafargede fjær.- Du skal ikke ha to, da? prøver Munch seg. Det gjelder å selge flest mulig. Sanitetsdamene har mer enn nok å bruke pengene til. Landets nesten 100 000 NKS-medlemmer kan og gjør nemlig langt mer enn å produsere 260 000 fastelavnsris hvert år.

David Beckham.

De har for eksempel kjøpt et par fotballstøvler spesialsydd for David Beckham for den nette sum av 1 - én - million kroner. Og det til tross for at det er liten grunn til å tro at flertallet av medlemmene viser overdreven interesse for sporten, enn si for den engelske proffen. Nå står klenodiene høytidelig utstilt i resepsjonen i Sanitetskvinnenes hus på Frogner i Oslo og lurer nok litt på hva de egentlig gjør der i gården.Det bør de helst spørre den helt ferske generalsekretæren i foreningen om. Lillian Vilnes (47) vet at hun må skape blest om foreningen hun leder hvis den ikke skal avgå en langsom død av mangel på nye og yngre krefter. Derfor hev hun seg på budgivingen av Beckham-skoene da de ble auksjonert bort i forbindelse med aksjonen for flodbølgeofrene i Asia.- Da støttet vi jo en god sak samtidig som kjøpet ble behørig omtalt, og vi fikk mye oppmerksomhet i kjølvannet av dette, sier hun.Det er det hun vil. Komme på banen, om ikke akkurat på fotballbanen. For Vilnes er utstoppelig når hun entusiastisk forteller om uegennyttig arbeide i lokalsamfunn, om omsorgsberedskap, om lavstatus kvinnesykdommer og om de cirka 100 millioner kronene som sanitetskvinnene bidrar med til ymse tiltak hvert eneste år.

Damehær.

Og for å samle så mye penger monner det ikke bare med fastelavnsrissalg én gang i året selv om det innbringer rundt syv millioner hver gang. I tillegg går den tallrike damehæren i felten med basarer og julemarkeder og loddsalg, og sammen med årskontingenten på 200 kroner, bidrar lokallagene med betydelige summer til foreningens utallige fond.Men er det virkelig liv laga for en slik forening i våre dager der alle kvinner er ute i arbeidslivet, der de fleste er stresset og presset i alskens klemmer og tilsynelatende ikke har et eneste minutt ubesatt mens de er i våken tilstand?- Moderne kvinner er jo vant til å være på alle arenaer, vant til å delta i skolens virksomhet, idrett, andre aktiviteter. Og hvis vi snakker om kvinner i 40-årsalderen, så er jo de fleste da ferdig med småbarnstiden, har kanskje fått bedre tid til andre virksomheter, sier Vilnes.

Skikkelig lobbyist.

Men hun innrømmer at aldersgjennomsnittet er høyt, at antallet medlemmer er gått ned de siste ti årene, bortsett fra i fjor da de hadde en liten stigning.- Det er derfor vi må synes, må delta i samfunnsdebatten, være på mange arenaer, sier hun. - Vi må fortelle kvinner om alle de gode prosjektene våre og få dem til å forstå at det er et viktig arbeide vi gjør til beste for mange, mange kvinner, og at det absolutt er bruk for oss i fremtiden også. Jeg har tenkt å bli en skikkelig lobbyist, være der det skjer, vise at vi er en medspiller i samfunnet. Salget går strykende en ganske alminnelig formiddag i plankebyen. Klart de vil kjøpe, hvem kan stå i mot så mange blide damer med ris?Lederen av Fredrikstad-foreningen Aina Fjeldberg er i grunnen godt fornøyd. Både med salget og med at foreningen hennes faktisk har fått 81 nye medlemmer i løpet av de tre siste årene.- Vi har også enkelte menn som betalende støttemedlemmer, men de kommer jo ikke på møtene, sier hun. Nå gleder hun seg til å feire seg en storslagen 100-årsbursdag sammen med de andre damene. 3. juni ifører de seg bunader som er obligatorisk festantrekk for sanitetskvinner, så går turen til domkirken, deretter i samlet flokk til selskapslokalene Fønix der det blir servering med musikk attåt.De har noe å feire, synes hun. At de er omsorgspersoner som stiller opp når alt og alle ellers svikter, for at foreningen dekker et sosialt behov for mange eldre kvinner som ellers er mye alene, for at de fortsatt holder liv i og driver Hjørgunn Gård med terapeutridning. Et gårdsanlegg som de fikk givendes av Stabbur-Nilsen og hans kone.

Med barnevogner fulle av fargeglade fastelavnsris triller Aina Fjeldberg (f.v.), Kari S. Klemsdal, Wenche Munch,Nelly Sørlie, Randi Johansen og Eva Kjøniksen i Norske Kvinners Sanitetsforening rundt i Fredrikstads gater. OLAV HASSELKNIPPE

Norske Kvinners Sanitetsforening setter farge på Norge ved å produsere 260 000 fastelavnsris hvert år. OLAV HASSELKNIPPE

Generalsekretær Lillian Vilnes la én million kronerpå bordet og sikret seg Beckham-støvlene. OLAV HASSELKNIPPE

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Fagforeninger, Bergen-pensjoner og sanitetskvinnene: Her er Tangens norske kunder

 2. KRONIKK

  Til Forfatterforeningen: Vi legger neppe krigshistorien bak oss gjennom fortielse og forskjønnelse

 3. SPORT

  Full krig i spillbransjen: Lotteritilsynet advarer norske idrettslag mot å bryte loven

 4. SPORT

  Kristiansand Turnforening 160 år: Stifterne hadde neppe sett for seg at 70 prosent av medlemmene er jenter

 5. NORGE

  – Poker er et ferdighetsspill. De gode spillere vet hvordan de skal spille en dårlig hånd.

 6. FOTBALL

  Fridde til verdens beste på serviett. Plukket Beckham på utseende. Slik bygde milliardæren stjernefabrikken Real Madrid.