Norge

Russiske diplomater ville snakke med siktet 17-åring

Den russiske ambassaden i Oslo var til stede med to personer under fengslingsmøtet for 17-åringen som er siktet for å ha hatt med seg sprengstoff i Oslo lørdag.

Den siktede guttens forsvarer, advokat Aase Karine Sigmond, under etter fengslingsmøtet i Oslo tingrett mandag. Mannen til høyre for henne, jobber ifølge Dagbladet ved den russiske ambassaden i Oslo. Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Ifølge Dagbladet nektet den siktede 17-åringen å møte dem. 17-åringen er russisk statsborger med bakgrunn fra det urolige Nord-Kaukasus. Han kom til Norge som asylsøker i 2010 sammen med familien og har fått innvilget opphold.

Tungt bevæpnet politi var på plass i forbindelse med fengslingsmøtet for 17-åringen som er siktet i saken. Dan P. Neegaard

 • 17-åring tatt med hjemmelaget bombe. PST oppjusterer trusselnivået.

– Konsulær bistand

– Min klient er blitt tilbudt konsulær bistand i forbindelse med saken, og en konsul møtte opp under rettsmøtet. Han ønsker imidlertid ikke kontakt, sier forsvareren hans, advokat Aase Karine Sigmond.

Informasjonssjef Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ønsker ikke å svare på Dagbladets spørsmål om de har hatt møter med den russiske ambassaden om saken.

– Vi ønsker ikke å kommentere spesifikke møter, men vi har et bredt samarbeid med andre lands sikkerhetstjenester, sier Bernsen.

Politiet sperret av et område på Grønland i Oslo lørdag kveld. Lise Åserud / NTB scanpix

– Lightergass og ståltråd

Lørdag kveld ble et større område på Grønland i Oslo sperret av etter funnet av en bombelignende gjenstand ved Vaterlands bro. Samtidig ble 17-åringen pågrepet. Han ble mandag varetektsfengslet i to uker.

PST beskrev mandag gjenstanden som en beholder med lightergass med spiker utenpå. Til NRK sier forsvarer Sigmond at det ikke dreier seg om spiker, men om biter av ståltråd. Forsvareren omtaler det hele som «guttestreker», mens PST har siktet gutten for brudd på en paragraf under terrorbestemmelsene i straffeloven.

PST bekrefter at de har hatt kjennskap til 17-åringen fra tidligere og at det dreide seg om forebyggende tiltak. Ifølge forsvareren har gutten i avhør opplyst at han tar avstand fra ekstremistgruppa IS.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. PST
 2. Oslo
 3. Terror

Relevante artikler

 1. NORGE

  . Men i det øyeblikket han teipet spiker på gassboksen ble det noe annet enn guttestreker, sier Nergaard.

 2. NORGE

  Vil forlenge vareteksfengsling av terrorsiktet 17-åring

 3. NORGE

  Terrorsiktet 17-åring fengslet i to nye uker

 4. NORGE

  17-åring siktet etter terrorlovgivning etter at han ble pågrepet med hjemmelaget bombe i Oslo - PST oppjusterer trusselnivået

 5. NORGE

  Nytt avhør for terrorsiktet 17-åring lørdag

 6. NORGE

  Oslo tingrett: Styrket mistanke mot 17-åring som ble tatt med bombelignende gjenstand