Norge

Syrisk familie har «ugyldig russisk visum», ifølge advokat

OSLO/KIRKENES (Aftenposten): En kristen, syrisk familie med tre barn får bli i Norge inntil videre og Utlendingsnemnda skal behandle saken deres på nytt. Familien skulle egentlig ha blitt sendt tilbake til Russland torsdag.

Den kristne syriske familien Dallia Asaad (33) , Samer Wardeh (42) og barna Sama, Team og Mimi takker for støtten fra rundt 100 kirkenes-væringer som onsdag kveld møtte opp på punktmarkeringen utenfor Vestleiren.
  • Steffen Pedersen Øberg (i Kirkenes)
  • Hans O. Torgersen (i Oslo)
OPT__MG_9153_doc6o3d8lhnb0oq039aepa-CkmxAieFE2.jpg

Familien fikk torsdag morgen beskjed om at de skulle sendes ut til Russland, men etter noen timer kom kontrabeskjeden.

Tidligere på dagen hadde de prøvd å rømme i kirkeasyl ved hjelp av en støttegruppe i Kirkenes, men ble stoppet av politiet.

— Vi føler oss ikke trygge ennå, for vi vet så lite, sier familien via en engelsktalende asylsøker på Ankomstsenter Finnmark til Aftenpostens reporter.

— Men vi vil takke alle som har hjulpet oss, sier de torsdag kveld.

Les også

Politiet: Personellmangel på russisk side stanset utsendinger

Ekteparet Dallia Asaad ektemannen Samer Ward og deres tre barn fikk ikke sin asylsøknad vurdert i Norge fordi familien hadde et forretningsvisum med flere innreiser, ifølge NTB.

Den syriske trebarnsfamilien prøvde å rømme da de skulle utvises til Russland. Nå får de ny behandling av asylsøknaden.

Dette visumet er imidlertid åpenbart ikke gyldig, mener familiens advokat, Brynjulf Risnes, som har bodd i Russland og kjenner landets visumsystem godt.

Ugyldig

— I bunn og grunn er det visumet som familien har en ugyldig oppholdstillatelse, selv om det ikke er noe galt med stempelet, sier Risnes til Aftenposten.

Ifølge Risnes kan norske myndigheter ikke basere seg på at de kan returnere en familie med falske papirer, utdyper han overfor NTB. Derfor få altså utvisningsvedtaket "utsatt iverksettelse" inntil Utlendingsnemnda får sett på det på nytt.

OPT__MG_9153_doc6o3d8lhnb0oq039aepa-CkmxAieFE2.jpg

Familien sier til via tolket at de ikke ante hva visumet innholdt.

Men med tre barn ville vi ikke risikere å reise over Middelhavet, fordi vi var redde for å drukne.

Familien var fire dager i Russland før de kom til Norge. De kom til Norge 25. oktober i fjor, og har vært bosatt i Målselv.

De fleste flyktningene som har kommet fra Russland har ikke rett til advokat, slik norske myndigheter praktiserer regelverket. Norsk organisasjon for asylsøkere har kontaktet advokater for å få dem til å jobbe frivillig med sakene.

Én av disse advokatene er Risnes.

Risikerer å få visumet annullert

— Jeg fikk familiens papirer onsdag. Fordi jeg er litt Russlands-vant så jeg straks at dette ikke var uproblematisk. De hadde reist til Russland med et forretningsvisum.

Ifølge Risnes er det lett å komme inn i Russland med et slikt visum på de store flyplassen, men det blir en helt annen situasjon hvis man blir sendt tilbake fra Norge.

— Hvis dette med forretningsvisumet blir oppdaget, kan politiet stemple «annullert» på visumet og de får en frist til å forlate Russland. Det er altså en høy risiko for at familien blir sendt tilbake til Syria, sier advokaten.

Fortsetter utsendelser fredag

Men det er fortsatt mange som nå venter i Kirkenes, og som skal sendes til Russland.

Tidligere i dag stoppet utsendelsen av avviste asylsøkere opp.

Politiets Utlendingsenhet opplyst at det skyldte en «forsinkelse i saksarbeidet».

— Siden vi har fått spørsmål om hva "forsinkelse i saksarbeidet" betyr, ønsker vi å presisere at det er opplyst fra russisk side at det er mangel på personell i dag, og at de derfor ikke kan ta imot de som nå skal returneres. Dette må vi forholde oss til, men det skaper forsinkelser. Vi forutsetter at personell er på plass i morgen og at uttransportering da kan foretas, skriver Politiets Utlendingsenhet i en pressemelding.

Samtidig i Middelhavet:

Les også

Mannskapet på redningsskøyta reddet 18 små barn i Middelhavet

Les også

  1. Listhaug forsvarer Storskog-returer

  2. Redd Barna: - Listhaug er streng, men ikke rettferdig

  3. Biskop ber Listhaug om å stoppe utsendelser

Les mer om

  1. Migrantkrisen i Europa