Norge

John Kerry fikk se klimaendringene

Ny-Ålesund på Svalbard var snudd på hodet under den amerikanske utenriksministerens besøk. John Kerry fikk se og oppleve dramatiske endringer i naturen.

Ny-Ålesund er en forskerlandsby, der mer enn 20 nasjoner satser tungt på ny kunnskap om naturens endring. Ole Øiseth (tv) i Kings Bay, og Jan-Gunnar Winther fra Norsk Polarinstitutt, guidet John Kerry og Børge Brende gjennomforskning og historie. Foto: Ole Magnus Rapp

 • Ole Magnus Rapp

Den amerikanske utenriksministeren er opptatt av klimaendringer, og ønsket selv å komme til forskerbygda Ny-Ålesund på Svalbard for å lytte til forskere, og med selvsyn se hva som skjer.

Også i vinter var Kongsfjorden fri for is, noe som aldri skjedde tidligere. Vanntemperaturen har steget med nesten to grader på få år. I tillegg har de fleste breene trukket seg langt tilbake.

– Dette er klimakunnskap jeg tar med meg i det videre arbeidet for å redusere klimaendringene, sa han.

Blomstrandhalvøya ikke lenger halvøy

Torsdag fikk John Kerry, hans norske kollega Børge Brende og deres følge se at Blomstrandhalvøya ikke lenger er noen halvøy. Breen er redusert med flere kilometer på ti-tolv år, og det er nå mulig å gå med båt mellom Blomstrandøya og fastlandet.

Klimaforsker og direktør ved Norsk Polarinstitutt, Jan-Gunnar Winther, var guide og redegjorde for siste nytt innen endringer.

– USAs politiske ledelse er i ferd med å trappe opp kampen mot klimaendringene. Vi vil nå målet om 17 prosent reduksjon av utslipp av klimagasser innen 2020, sa John Kerry etter båtturen på Kongsfjorden.

- Jeg tar med meg hjem kunnskapen om klimaendringene, sa John Kerry til Jan-Gunnar Winther fra Norsk Polarinstitutt. Børge Brende (bak) er glad for internasjonal oppmerksomhet om de store endringene som skjer i Arktis. Foto: Ole Magnus Rapp

Sterkt personlig engasjement

Kerry innrømte et sterkt personlig engasjement for klimaet, og er glad for at de amerikanske folk er i ferd med å endre holdning. Han viste blant annet til at næringslivet er i ferd med å skifte til mer grønn energi, noe utenriksministeren synes er kloke valg.

John Kerry er også opptatt av plast og annen forsøpling i havene, og at bittesmå plastpartikler kommer inn i organismer og skaper problemer i næringskjedene.

– USA leder nå Arktisk Råd og jeg har jobbet med miljø- og klimaproblematikken i mange, mange år. Derfor er det svært viktig å få førstehåndsinntrykk som dette, sa Kerry og lovte å ta med seg videre den informasjon han fikk av forskere i Ny-Ålesund.

Klimaendringene skjer dobbelt så raskt på Svalbard

Kerry møtte blant annet norske, nederlandske, franske og tyske forskere som alle jobber med naturvitenskap og klima. I løpet av sommerhalvåret er ca. 150 forskere fra mer enn 20 nasjoner aktive i Ny-Ålesund for å blant annet se på endringene i naturen.

– Kerry er oppriktig interessert, har satt seg inn i problematikken og stilte gode spørsmål, sier forsker Harald Steen ved Norsk Polarinstitutt. Han redegjorde for instituttets ulike prosjekter, der man blant annet sammenligner isforholdene nå med eldre amerikanske data.

Steen fortalte også om den viktige brefronten, der stadig økende smelteelver virvler opp næringsstoffer fra havbunnen. Dermed blir breene viktige matingsplasser for fisk, fugl og dyr. Men når breene snart trekker seg inn på land, vil denne viktige matstasjonen forsvinne.

– Det er utrolig viktig å få internasjonal oppmerksomhet mot det som skjer i Arktis. Her pågår klimaendringene, og det skjer dobbelt så raskt som andre steder, sier Børge Brende. Han synes det er viktig at John Kerry heretter vil bruke fakta fra Svalbard som illustrasjon på klimaendringer.

Hele Ny-Ålesund var snudd på hode i forbindelse med besøket av Kerry og hans følge.

De nederlandske forskerne Matine Vandenheuvel-Greve og Maarten Loonen satte pris på at John Kerry var interessert i deres forskning. Foto: Ole Magnus Rapp

Mye politi og sikkerhet

Aldri før har det vært så mye politi og sikkerhetstjeneste i bygda, der det vinterstid bor 25. Flere dager i forveien kom sikkerhetsfolk for å legge opp ruten, og sikre seg mot alt. Isbjørn var en potensiell trussel, det samme er den iltre rødnebbterna.

– For oss er det viktig at forskningen her får internasjonal oppmerksomhet. Selvopplevde inntrykk er alltid de beste. Vi setter pris på at størrelser som John Kerry vil holde seg orientert om klima og miljø, og oppsøker oss og den kunnskapen som finnes her, sier direktør Ole Øiseth i Kings Bay, som eier bygda og hadde lagt til rette for besøket.

Les også disse sakene fra Kerrys besøk i Norge:

 1. Les også

  John Kerry-besøk gir køer i Oslo-området

 2. Les også

  Kerry-besøket: - Det verste er over

Les mer om

 1. John Kerry
 2. Svalbard
 3. Børge Brende
 4. USA

Flere artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Isbjørn med egg på menyen - truer ærfuglen og gåsa

 2. VITEN
  Publisert:

  Satellitter overvåker norske isbreer. Det er det gode grunner til.

 3. NORGE
  Publisert:

  Når polhavet ikke lenger har is, vil Arktis varmes opp enda mer

 4. VERDEN
  Publisert:

  Innbyggerne i den fattige byen skjønte at noe var på gang da arbeiderne begynte å legge parkett i veiene.

 5. VITEN
  Publisert:

  Flere isbjørner – men Arktis snus på hodet

 6. VERDEN
  Publisert:

  Dette skjedde også under siste istid. Da ble vår del av verden forandret svært raskt.