Norge

Noen som passer for meg?

Hun logrer glad. Klynker og slikker på ulvers vis. I går ble villtispa sluppet inn til ulveflokken på Langedrag. Men siste ul er neppe hørt i den betente ulvesaken.

  • >
  • >tom A. Kolstad (foto)<br
  • Sylvi Leander<br

Vellykket møte.I ukevis lusket den ville ulvetispa rundt i de hvite kulissene rundt Langedrag der lukten av kar og artsfrende tiltrakk den brunstige damen. Hverken skremmeskudd eller høylytt krangel rundt hovedpersonen bet på den elskovssyke ulvetispa. Dag og natt søkte "Langedragstausa", som hun snart ble døpt, tilbake til tamflokken i ulvegården. På utsiden av gjerdet gjorde hun seg lekker for Gråbein. Så nær, men akk så fjern.Så skar Direktoratet for naturforvaltning igjennom. Ulvetispa skulle få slippe inn. Andre løsninger var ikke å oppdrive. Bittelille julaften, i blekrosa vinterlys, skjer foreningen.Endelig på innsiden. Den smekre ungjenta løper med spenstige sprang mot hannen og de to halvvoksne ungene hans. Pelsen gløder i solen. Brystet er lyst, haletippen sort. Det utveksles slikk mellom gjest og vertskap, mellom liten og stor, vill og tam.Så står de der, hun og han, snute mot snute. Hun vil ha mer! Men hva er dette? Gråbein viker snublende unna med halen mellom beina. Førsteelskeren er i bakrus. Etter krav fra direktoratet ble nemlig samtlige ulver bedøvet og merket med radiosender natt til lørdag. Den åtte år gamle sjefen har følgelig mer lyst til å sove enn å elske.I stedet løper hun rundt og gjør seg kjent i den 40 mål store ulveparken. Nærmer seg på nytt hvalpene hun skal bli stemor til. De viser underdanighet. Det lover godt.Etter en times tid gjør hun nok en oppdagelse: At et gjerde har to sider. På den ene siden lokker mat og familie, på utsiden friheten til å streife fritt for en langdistanseløper. Hun biter i gjerdet, får støt, men biter igjen. Det er faren for rømning som er årsak til direktoratets krav om merking. Hvis hun lykkes i å komme seg ut, følger kanskje resten av flokken etter. Da er det viktig å kunne oppspore den raskt.

Avlivede maker

Gråbein vil møte både sorg og glede når han igjen blir edru. Da vil han med alle sanser kunne nyte en feminin og villig varg. Samtidig vil han oppdage at hans tre eldre koner er borte. De ble avlivet natt til lørdag.-Det hadde ikke vært mulig å ta den ville tispa inn til rivalinnene. Det ville blitt krig på strupen. Detvar imidlertid ikke den primære årsak til avlivningen. På grunn av genfeil fødte hunulvene blinde hvalper. Før eller senere måtte nytt blod integreres i flokken, forklarer Edvin Thorson. Så meldte Langedragstausa sin ankomst.De på Langedrag — familien Thorson som eier og driver naturparken på Tunhovd i Hallingdal - ønsket primært at villtispa skulle forflyttes til en annen kant av landet for å finne en ulveflokk der. Men en slik løsning lot seg ikke gjennomføre. For hvilken norsk kommune sier ja takk til en halvtam ulv? Dessuten viser all erfaring at flytting som oftest blir mislykket. Dyret finner veien tilbake, blir vi fortalt i direktoratet. I alt seks skremmeforsøk er blitt gjort i løpet av de siste ukene.-Da Direktoratet ikke så andre løsninger enn å sette henne i en dyrepark, stilte vi stedet her til rådighet, forklarer datteren Tuva Thorson. Hun er glad for det vellykkede førstemøtet mellom ulvene. Likevel er det for tidlig å si hvordan nykommeren vil tilpasse seg et liv innenfor gjerdene. I dagene fremover vil Langedragstausas adferd bli overvåket nøye. Kanskje glemmer hun de milelange skoger når Gråbein livner til?

Oppbud

Si ulv, og du er garantert en dyrisk krangel mellom interessegrupper. Ikke uventet har diskusjonen vært amper også rundt Langedragstausas skjebne. Miljøvernministeren har bedt for hennes liv. Underskriftskampanjer er blitt iverksatt. Foreningen Våre Rovdyr har protestert på at tispa skulle forenes med tamulvene. Den burde få leve ute i naturen. Foreningen har til og med bevilget 20000 kroner til flytting av Langedrag-ulvene. -Det er tross alt disse som innebærer et fremmedelement, ikke den ville ulven, hevdes det. Ikke mindre enn syv veterinærer, representanter for direktoratet og Statens Naturoppsyn, sto ringside da ulvetispa ble sluppet innenfor gjerdet i går. Det slår oss snart at gruppen av fagfolk virker mer engstelige for journalister enn ulvene gjør.Vi lykkes likevel med å få en veterinærprofessor i tale.Han tror ikke siste ord er sagt i ulvesaken.Professor Jon M. Arnemo tror direktoratets avgjørelse vil bli anket. Teoretisk sett finnes det fire andre mulige løsninger til dagens valg: Å slippe tispa ut her i området, finne en annen dyrepark, flytte den, eller avlive den.

I mens strever Langedragstausa med å avgjøre på hvilken side av gjerdet gresset er grønnest.

Les også

  1. Ulv skal skremmes vekk med knallskudd

  2. Hyrer inn profesjonelle svenske ulveskremmere

  3. Langedrag-ulven slipper inn i flokken