Norge

Diana-høring innledet i London

Den første britiske rettslige undersøkelsen av hvordan prinsesse Diana døde ble tirsdag innledet i London.

Samtidig offentliggjorde den britiske tabloidavisa Daily Mirror at Diana mistenkte prins Charles for å ville ta livet av henne før bilulykken i Paris i 1997 der hun omkom.

I et stort førstesideoppslag tirsdag tok Daily Mirror sjansen på å trykke navnet til prins Charles som den Diana mistenkte for å være ute etter henne.

I et brev til sin butler Paul Burrell, som ble skrevet ti måneder før hun døde, spådde hun at hun ville bli drept i en arrangert bilulykke, og hun pekte ut sin fraskilte mann Charles som den hun mistenkte for å være ansvarlig for planene.

Ingen andre britiske medier våget å ta sjansen på en injuriesak ved å bringe navnet til prins Charles videre, og i selve gjengivelsen av brevet strøk også Daily Mirror ut navnet.

"Denne fasen i mitt liv er den farligste. (---) planlegger en "ulykke" i bilen min, med bremsefeil og alvorlige hodeskader", skrev Diana i brevet som ble trykt i Daily Mirror og som nyhetsbyrået Reuters gjengir utdrag fra. Juridiske eksperter rådet Reuters til ikke å nevne Charles' navn.

Første undersøkelse

I henhold til britisk lov skal det gjennomføres en rettslig undersøkelse av omstendighetene rundt dødsfallene til alle britiske borgere i utlandet.

Undersøkelsen har ikke kunnet gjennomføres tidligere fordi de franske myndighetene ikke var ferdige med sin rapport, og fordi saker som faren til Dianas kjæreste Dodi al-Fayed, hadde anlagt, måtte gjøres ferdig.

Dommeren Michael Burgess, som leder den rettslige undersøkelsen, erklærte undersøkelsen for åpnet under et kort møte tirsdag.

Han opplyste at han har bedt Londons politisjef Sir John Stevens om å undersøke spekulasjonene om at ulykken var mer enn en ren trafikkulykke.

— Jeg er på det rene med at det er spekulasjon om at disse dødsfallene ikke var resultat av en trist, men ellers relativt ukomplisert, trafikkulykke i Paris, sa Burgess.

Deretter ble møtet hevet slik at hans stab kan gå løs på den 6.000 sider lange franske rapporten og bestemme hvordan undersøkelsen skal skje. Ifølge BBC vil undersøkelsen ta flere måneder.

Burgess tar seg også av den rettslige undersøkelsen av dødsfallet til Dodi al-Fayed, som går parallelt, men der mye av grunnlagsmaterialet er det samme.

Konspirasjonsteorier

Diana, Dodi og deres sjåfør Henri Paul døde da Mercedesen deres kjørte inn i en betongstøtte i en tunnel i Paris i august 1997, året etter at Diana ble skilt fra prins Charles.

Franske myndigheter har konkludert med at ulykken skyldtes høy fart og det faktum at Paul var påvirket av alkohol under kjøreturen, der de ble forfulgt av flere sensasjonshungrige fotografer.

Men Dodis far, den egyptiskfødte eieren av varemagasinet Harrods, Mohammed al-Fayed, har alltid hevdet at Diana og sønnen var utsatt for en konspirasjon.

— Dette er det jeg har ventet på i seks år. Endelig håper jeg at vi ser lyset, sa Fayed da han møtte opp til åpningen av undersøkelsen.

Burrell sa han ikke var spesielt glad for at Daily Mirror hadde offentliggjort navnet til Charles. Han sa han aldri hadde ønsket at navnet skulle bli kjent, men at han ville overlevere brevet til juristene som gjennomfører den rettslige undersøkelsen.

(NTB-AFP-Reuters)

Les mer om

 1. Kongelige

Relevante artikler

 1. VERDEN

  20 år siden prinsesse Diana døde

 2. VERDEN

  Bilkræsj, uvennskap og en utstøtt sønn. 2019 ble et nytt annus horribilis for dronning Elizabeth.

 3. A-MAGASINET

  Historiens eldste britiske tronarving fyller 70 år: – Prins Charles klør ikke i fingrene etter å bli konge

 4. VERDEN

  Harry og Meghan «trenger en pause» fra pliktene

 5. KOMMENTAR

  «Å utfordre fordommer før hele folket er ferdig overbevist er ingen dårlig rolle å ta»

 6. KULTUR

  Inger Merete Hobbelstad vil så gjerne formidle noe viktig, helt ned til det minste kongelige knapphull. Les bokanmeldelsen