Fjerner pinen smertefritt

Endelig! Etter intet mindre enn 150 år blir den velkjente skrekksprøyten pensjonert. Nå har tannlegen fått en bedøvelse så behagelig at den rett og slett er døpt tryllestaven.

Og uten tvil kan man si at det var på høy tid: Den vemmelig stikkende tannbedøvelsen, som lammer hele tungen og halve ansiktet, har faktisk vært i bruk siden 1853.— I alle disse årene har det i prinsippet ikke skjedd noen ting. Det gamle systemet fungerer jo, og er relativt effektivt - sett med tannlegenes øyne. Først nå har man begynt å tenke helt nytt, forklarer tannlege Ola Sagdalen, den første som tok "tryllestaven" i bruk her i landet.

Umerkelig

Systemet er, nær sagt selvfølgelig, bygget på datateknikk: En særdeles nennsom maskin styrer bedøvelsesvæsken gjennom en liten "penn". Ifølge norske studier blir hele prosessen nærmest umerkelig:- Vi undersøkte pasientenes reaksjoner på 1500 injeksjoner. De ble bedt om å gradere følelsen fra 0 til 10, med 10 som karakter for "ekstremt vondt". Hele 90 prosent svarte at opplevelsen ligger mellom 0 og 2 - altså så godt som smertefri, fremholder Sagdalen.Den nye teknikken kommer fra USA, og er faktisk registrert under varemerket "The Wand" - tryllestaven. Tannlegene nevner en rekke fordeler:

Ikke opphovnet

Bedøvelsen kan plasseres helt presist, for eksempel i nervene til én bestemt tann.

Tidligere måtte hele områder av munnen

bedøves - inkludert muskler og slimhinner.Lepper og kinn beholder normal bevegelighet og følsomhet. Du blir ikke opphovnet

eller lammet.Følelsen av å bli stukket forsvinner: Bedøvelsen skjer så langsomt og forsiktig at over- flaten allerede er bedøvet idet selve stikket settes inn.Det er nå mulig å sette bedøvelse direkte på områder hvor det tidligere ble for smertefullt - for eksempel bak fortennene i overkjeven.Mengden bedøvelsesvæske reduseres.

Dermed blir ikke virkningen sittende

i mange timer.

Psykologisk side

Tannlege Sidsel Bibow er blant de første i Oslo som har tatt nyvinningen bruk:- Både for pasientene og meg er dette rene revolusjonen. Jeg får utelukkende gode tilbakemeldinger, samtidig som min jobb går mye lettere. Nå trenger jeg bare å tenke på hvor bedøvelsen skal settes - før måtte man også konsentrere seg maksimalt om utdoseringen. Saken har dessuten en viktig psykologisk side: At pasientene slipper å se den store sprøyten, gjør hele situasjonen befriende avslappet.