Norge

Er klimatoppmøtet i Paris allerede en suksess?

Det er seks uker til klimatoppmøtet i Paris. Dristig påstand, men langt på vei er det allerede en suksess.

ny hollande olesklode.jpg
 • Ole Mathismoen
  Ole Mathismoen
  Journalist

Fra 30. november til 11. desember er det klimatoppmøte i Paris.

Planen er å bli enige om en globale klimaavtale.

En ny midlertidig enorm møtesal er i ferd med å reises utenfor paris. Her drømmer Frakrikes president og regjering om at en global klimaavtale skal undertegnes. Paris skal i fremtiden bli stedet som fikk avtalen som reddet verden. Intet mindre.

Dette vil skje:

Avslutningen i Paris, en eller annen gang i løpet av helgen 11-13.desember, blir omtrent slik:

 • En tekst – kanskje kalles den en avtale, kanskje et veikart – undertegnes.
 • De fleste ministre og forhandlere vil si at dette ikke er nok til å begrense oppvarmingen til to grader, men at det er et viktig steg på veien. Paris er starten på en prosess, ikke en endestasjon.
 • Mange miljøorganisasjoner vil si at verdens regjeringer igjen har sviktet, og at også Paris-toppmøtet føyer seg inn i rekken av mislykkede klimamøter. Fordi avtale-teksten ikke blir juridisk bindende og ambisjonsnivået er altfor lavt.
 • Mange journalister (kanskje jeg også) kommer til å vinkle dekningen på negative kommentarer fra miljøorganisasjoner og kritiske analytikere.
  Kanskje du vil lese litt om selve Paris-toppmøtet? Da kan du klikke her

Vil du se hennes fyrverkeri av en tale på Aftenpostens klimakonferanse? Klikk her!

Eller kanskje du vil se hele konferansen vår:

Rio-tekst uten effekt

Så hvordan kan jeg da hevde at det er en suksess allerede?

Jo, fordi denne avtale-teksten ikke er så viktig. Jeg har dekket svært mange klimatoppmøter etter Verdensmøtet i Rio i 1992 da selve Klimakonvensjonen ble vedtatt.

Den gang forpliktet nesten alle land i verdens seg til at utslippene i år 2000 ikke skulle være høyere enn de var i 1990 for å unngå ”farlig menneskeskapt påvirkning av klimasystemet”.

Hvis du er en skikkelig klima-nerd kan du lese klimakonvensjonen selv ved å klikke her.

I dag, 23 år senere, er utslippene av CO2 60 prosent høyere enn de var i 1990, og farlige klimaendringer pågår på alle kontinenter og i alle hav. Teksten fra Rio (som de kranglet om i årevis på forhånd) har altså ikke vært politisk forpliktende etterpå – selv om den er ratifisert av de fleste nasjonalforsamlingene og derfor er internasjonal lov.

Hundrevis av avtaler

Parallelt med denne 23 år lange utslippsveksten er det vedtatt og avgitt hundrevis av erklæringer og inngått en rekke ulike klimaavtaler. Samtlige har hatt samme konklusjon: Farlige klimaendringer skal unngås. Utslippene skal ned.

Men det viktigste utkommet fra Paris-toppmøtet i desember er allerede klart – og skiller seg fra alle tidligere avtaletekster og slutterklæringer.

Som en del av prosessen i forkant av Paris har 151 land av de 195 som underskrev konvensjonen i Rio sendt inn konkrete planer for utslippskutt eller redusert utslippsvekst. Inkludert i denne gjengen av land er Kina, USA og India – tre av de fire som slipper ut mest og som aldri har lovet noe slikt tidligere.

De 151 landene står for rundt 90 prosent av de samlede utslippene i verden.

Kanskje den viktigste politiske klimahendelsen noen sinne. 14.november 2014 undertegnet president Barack Obama og Kinas president Xi Jinping undertegnet avtalen som forplikter begge til å redusere sine utslipp.

Løfter betyr reduksjoner

Mange titalls land som er på banen nå, med konkrete, til dels målbare løfter, om å slippe ut mindre klimagasser har aldri gjort noe slikt før.

Både FN og Det internasjonale energibyrået (IEA) jobber allerede med å regne ut hvor mange tonn CO2 disse løftene innebærer.

Den røde løperen utenfor Elyseepalasset i Paris er forlengst byttet ut med en grønn. Den franske presidenten bruker absolutt alle virkemidler for å påvirke.

Konservative løfter

Og vi må anta at de fleste landene har lagt inn konservative løfter. Det er sannsynlig at både USA, Kina og mange andre vil oppfylle løftene før de årstall de har skrevet inn. Det er bedre å love for lite enn for mye ettersom alle vil bli dømt på gjennomføringsevne de neste årene.

Disse konkrete løftene er tusen ganger mer verdt enn en hvilken som helst avtale med fine ord og generelle forpliktelser.

Derfor er Paris allerede en suksess.

På klodenvår kan du lese mye om klima. Og du kan lære. Vi har en egen klimaskole.

Les mer om

 1. Klimakrisen - Oles klode