Voldtektskrangel mellom Arbeiderpartiet og Høyre

Høyre går hardt ut mot Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen etter hun antydet at Regjeringens likestillingspolitikk kan føre til flere voldtekter.

Høyres stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde går hardt ut mot Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen.

Trettebergstuen sa i et intervju til VG mandag: «Regjeringen har svekket den aktive likestillingspolitikken. Det er relevant fordi på sikt så fører det til at holdninger rundt seksuell trakassering og voldtekt blir deretter.»

Hemsedal-saken har skapt voldsom debatt, men stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde (H) sier til Dagbladet at utsagnet er «nesten ikke verdt å kommentere».

– Jeg lurer på hvilke reverseringer hun mener fører til flere voldtekter? Er det to ukers reduksjon i pappapermen, spør hun.

Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Anette Trettebergstuen holdt appell under voldtektsdemonstrasjonen mandag.

Siste om Hemsedal-saken:

- Tam politikk

Trettebergstuen ber Høyre roe seg ned og sier de har tolket utsagnet i verste mening.

– De leser sitatet som Fanden leser bibelen. Jeg er bekymret for at likestillingspolitikken fra denne regjeringa er så tam at man på mange områder sakker ut på langsiktige tiltak som kan bidra til å fremme bedre holdninger.

Torbjørn Røe Isaksen (H) kommenterer utsagnet på Facebook, hvor han anklager Trettebergstuen for å ikke legge skylden på voldtektsmennene.

– Er dette seriøst ment fra Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen? At regjeringens likestillingspolitikk har skylden for overgrep og voldtekt, spør han.

Vil ikke lage egne regler for voldtektssaker

Regjeringspartiene avviser kravet fra Kvinnefronten om egne regler for voldtektssaker i domstolene. Kravene kommer etter at tre menn ble frikjent for gruppevoldtekt i den såkalte Hemsedal-saken.

Kvinnefronten mener Hemsedal-saken viser at det trengs egne regler for voldtektssaker i domstolene, men dagens regjeringspartier sier nei, skriverKlassekampen.

- Ukomfortabel av forslagene

Kvinnefronten krever blant annet at fagkyndige skal tillegges mer vekt i voldtektssaker, på bekostning av lekdommere.

– Jeg blir veldig ukomfortabel av disse forslagene. Vi må ha et robust rettssystem hvor det er likt rettsvern i alle saker. Vi kan ikke ha egne regler for voldtekt, sier Høyres Heidi Nordby Lunde.

- Horribelt

Heller ikke hos Fremskrittspartiet (Frp) er man imponert over forslaget.

– Rettssikkerhet gjelder for begge parter. Den skal ivareta offeret, men også den tiltalte. Vi kan ikke ta bort prinsippene for å få folk dømt. Da kan vi like gjerne kaste ut forsvarsadvokaten av rettssalen, sier Jan Arild Ellingsen, medlem i justiskomiteen for Frp.

Standpunktet i Høyre og Frp er horribelt, mener Kvinnefronten.

– De hører ikke på folket. Folket ser problemet, men det gjør ikke regjeringen, sier Tina Skotnes i Kvinnefronten.

Hun mener mangelen på støtte fra regjeringen er som forventet.

Mer om Hemsedal-saken: