Norge

Her er de heteste Ap-navnene i Raymond Johansens Oslokabal

Og det kan være slutten på «Byråd» i Oslo om Arbeiderpartitoppen får det som han vil.

22.juli-advokat Geir Lippestad (t.v.) og tidligere Norway cup-general Frode Kyvåg var til stede på Arbeiderpartiets valgvake i Folkets Hus tirsdag. Begge nevnes som aktuelle byrådsemner av sentrale Ap-kilder.
  • Karen Tjernshaugen
    Karen Tjernshaugen
    Nyhetssjef

Tirsdag morgen våknet Aps Raymond Johansen opp som en av valgets seierherrer i Oslo, og tok fatt på arbeidet med å berede grunnen for et nytt byråd i Oslo.

Blant flere oppgaver på Johansens notisblokk står et mulig navneskifte: Etter det Aftenposten erfarer, vurderer han å skrote navnet «byråd» – og heller gi Oslo en «byregjering». Med et slikt navnebytte blir Johansen selv byregjeringssjef, ikke byrådsleder.

Tanken er å gi det politiske organet et navn som signaliserer tydeligere for folk flest hva som skiller byrådet og bystyret i Oslo.

En sentral Ap-kilde påpeker at Johansen gjorde et lignende grep da han som generalsekretær i daværende Flyktningerådet skiftet navn til Flyktninghjelpen.

I valgkampen har Johansen gjennomgående brukt uttrykket «byregjering», men han vil tirsdag ikke kommentere hvorvidt det er planer om et mer formelt navnebytte.

Livestudio og alt om valget:

Les også

Følg utviklingen etter kommune- og fylkestingsvalget her

Video: Raymond Johansen: — Vi kan ha skrevet politisk historie

Vil hente inn folk utenfor politikken

Allerede tirsdag starter Johansen arbeidet med å finne felles grunn med MDG, SV og Rødt. Johansen sier tillit er et nøkkelord. En eventuell enighet, enten det blir et byrådssamarbeid eller en annen form for samarbeidsavtale, er ventet å ta i underkant av en måned.

Helt til slutt, vil Johansen sette sammen mannskapet sitt, og plukke ut folk til de svært viktige byrådspostene.

– Hvilke egenskaper vil du legge vekt på når du velger ut folk til ditt byråd?

– Jeg vil legge vekt på både at de er ledere, i stand til å gjennomføre ting og at de er åpne, ikke minst mot byens befolkning, sier Johansen til Aftenposten.

Før valget lovet Ap-toppen velgerne overraskelser i sitt nye byråd om han fikk velgernes tillit, også ved å hente inn folk utenfra.

Raymond Johansen (Ap) blir sannsynligvis ny byrådsleder – eller byregjeringssjef, som han selv foretrekker å kalle det.

– Politikken har godt av å utfordre seg selv. Det kan skje ved å hente inn folk med en annen erfaringsbakgrunn. Da blir politikken rikere, sa han til Aftenposten 6. september.I natt ville ikke Johansen lette så mye mer på sløret:

– Dere får vente og se – hvis jeg sier det nå blir det i hvert fall ingen overraskelse! sa han til Aftenposten like etter midnatt.

Høyre erkjenner at slaget trolig er tapt:

Les også

«Nå får vi la Ap og Raymond Johansen starte forhandlingene»

Vil ha mennesker med tyngde

Aftenposten har snakket med en rekke kilder tett på kampanjen for å få et byrådsskifte i Oslo, både i Arbeiderpartiet og de andre partiene på venstresiden. Sentrale Ap-kilder utdyper hvordan byrådslederkandidaten tenker om jakten på byråder.

Frode Kvyåg kan få en byrådspost, for eksempel for frivillighet, idrett og kultur.

– Raymond har lyst til å ha med noen utenfra. Han vil ha et byråd som har tyngde, også som mennesker, sier en av dem.Kildene trekker frem tre navn som aktuelle personer som kan ivareta fornyelsen i byråd: Tidligere Norway cup-general Frode Kyvåg , advokat Geir Lippestad og filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen .

Alle tre står på Arbeiderpartiets bystyreliste. Kyvåg, Lippestad og Rolfsen var også til stede på Arbeiderpartiets valgvake på Folkets Hus natt til tirsdag.

Etter det Aftenposten forstår, kan Kyvåg være hakket mer aktuell enn de to andre, fordi han ikke er bundet opp av andre jobbforpliktelser. Han kan for eksempel få en post som byråd for frivillighet, idrett og kultur.

Det var valgkampens heteste sak:

Les også

Nå kommer eiendomsskatten i Oslo

Noen brikker allerede lagt

Noen brikker er allerede lagt i venstresidens byrådskabal. Raymond Johansen er selvskreven som byrådsleder, uansett hvilke partier som skal være med i byrådet.

Aps ordførerkandidat Tone Tellevik Dahl kan også ende som byråd for helse og eldre.

Tone Tellevik Dahl blir ordfører om Arbeiderpartiet får denne posten, eller byråd om ordføreren går til et av de andre partiene. Med tung erfaring fra helse— og sosialfeltet kan hun for eksempel bli byråden som får ansvaret for å realisere Arbeiderpartiets prestisjereform med 500 nye ansatte i hjemmetjenesten. Frode Jacobsen er planlagt inn som ny gruppeleder med ansvar for å lose gjennom avtaler med andre partier i bystyret.

Rina Mariann Hansen blir etter alt å dømme byråd. Hun har erfaring som nestleder i finanskomiteen, men har også jobbet med miljø og skole.

MDG vil ha ordføreren i Oslo:

Les også

Våknet som seierherre – får tøffe uker fremover

Vil endre byrådsavdelingene

Hvor mange Ap-byråder det blir plass til, avhenger av om Raymond Johansen skal danne byråd alene eller sammen med et eller flere andre partier.

Advokat Geir Lippestad får svært gode skussmål for sin valgkampinnsats for Arbeiderpartiet. Om han selv ønsker å bli byråd er uvisst.

Etter det Aftenposten forstår, er Raymond Johansens førstevalg et samarbeidsbyråd med både flere partier, gjerne både SV og Miljøpartiet De Grønne.– Jeg tror det gjør jobben mindre på bystyresiden jo flere partier vi har med i byrådet, sier han til Aftenposten.

Men i det sentrale Ap-miljøet er folk usikre på hva SV – og spesielt MDG – ønsker selv. Dette vil bli avklart i sonderingssamtalene.

Når det gjelder antall byråder og sammensetningen av fagområder i byrådsavdelingene ligger det uansett an til endringer, får Aftenposten opplyst.

Det kan for eksempel bli snakk om å løfte frem bolig eller integrering som tydeligere ansvarsområder for å tydeliggjøre at dette er viktig saksfelt for Arbeiderpartiet. Samferdsel og miljø kan bli delt i to ulike byrådsavdelinger.

Arbeiderpartiet tok makten i flere byer:

Les også

Slik stemte Norge

Kan hente inn eks-statssekretærer

På jakt etter personer med ferskere styringserfaring, er statssekretærkorpset fra Stoltenberg-regjeringen det mest aktuelle stedet å lete. Tidligere Ap-statssekretærer som Hilde Singsaas , Kjetil Lund, Geir Axelsen og Pål Lønseth skal være mulige navn. Tidligere Ap-rådgiver Katinka Greve Leiner og ekskulturminister Turid Birkeland nevnes også.

Spesielt til posten som finansbyråd kan en av statssekretærene med bakgrunn fra finansdepartementet – Singsaas, Lund eller Axelsen – være aktuelle navn.

Frode Jacobsen er planlagt som ny gruppeleder for Ap i bystyret, der han får ansvaret for forhadnliger og kompromisser med andre partier.

Også i dagens Ap-gruppe i bystyret kan det være flere kandidater, men kildene Aftenposten har snakket med understreker at Ap også må ha noen dyktige politikere igjen til komitélederverv på Rådhuset.Hvem som kommer inn i Aps bystyregruppe er også et stort usikkerhetsmoment. Partiet har forhåndskumulert ti personer, men får inn en gruppe på 19 personer. Antall personstemmer avgjør hvem av kandidatene lenger nede på listen som kommer inn.

Flere peker på at Ap må ha en person med minoritetsbakgrunn inn i byrådet.

Skal drikke mye kaffe sammen

Mandag begynner etter planen reelle forhandlinger om et byrådssamarbeid eller en samarbeidsavtale.

– Første skritt i forhandlingene blir å skape tillit, prate sammen, bli kjent og drikke mye kaffe. Så starter vi derfra og får oversikt over hvilke saker som er de absolutt viktigste for partiene. Så begynner vi å finne hvilken form som er mest naturlig – erklæring, plattform, sammen i byråd eller annet, sier Johansen.

Rina Mariann Hansen regnes som et av de sikre kortene i et nytt byråd fra dagens bystyregruppe.

Flere kilder trekker frem Solberg-regjeringens modell som en mulighet i Oslo: Et rent Ap-byråd som lager en forpliktende samarbeidsavtale med SV, Miljøpartiet De Grønne og gjerne også Rødt.Fikk du med deg Raymond Johansens apostrof-tabbe? Vi har gjort en uhøytidelig kåring av valgkampanjene som gikk skeis:

Les også

Her er de ti verste valgkamptabbene

Dragkamp om ordføreren

Ap har i utgangspunktet gått hardt ut og sagt at partiet vil ha ordføreren selv.

– Vi har en glimrende ordførerkandidat hos oss. Tradisjonen tro i Oslo pleier det største posisjonspartiet også ha ordføreren. Det er det jeg går til forhandlinger på, sier Johansen tirsdag.

Men flere sentrale Ap-kilder sier til Aftenposten at det ikke er uaktuelt å forhandle bort ordførerposten.

– Hele vår kampanje har vært bygget rundt å få et nytt byråd. Da er ikke ordføreren det viktigste, påpeker en.

Ettersom Miljøpartiet De Grønne ble klart større enn SV i kommunevalget, er deres Shoaib Sultan den heteste kandidaten til å få dette vervet om ikke Ap skal ha det selv.

MDG vil kjempe for toppverv:

Les også

Shoaib Sultan kan bli historisk som ordfører

Få aktuelle fra forrige Ap-byråd

At det er 18 år siden venstresiden satt med hånden på rattet, gjør at Ap er nesten tappet for folk med erfaring fra å sitte i posisjon i hovedstaden.

Et unntak er Raymond Johansen selv: Han var samferdselsbyråd for SV fra 1992 til 1995.

To andre tidligere Ap-byråder står på bystyrelisten før dette valget, Rune Gerhardsen og Gro Balas, men Gerhardsen skal være lite aktuell som byråd denne gangen.

Tidligere utdanningsbyråd Signe Horn som ledet nominasjonskomiteen før årets valg er kanskje den mest aktuelle Ap-politikeren med tidligere byrådserfaring, får Aftenposten opplyst.

Les også

Hør Atenpoddens valgnachspiel: Ap-jubel, grønn vekst og trøbbel i sikte for Siv Jensen

Les også

  1. Miljøpartiet De Grønne klare til å kjempe om ordførervervet

  2. Oslo blir grønnere, men Ap vil ha ordføreren

Les mer om

  1. Kommunevalg 2015