Norge

SAS avlyser alle fly til og fra New York på grunn av uvær

SAS kansellerer alle fly mellom Skandinavia og New York tirsdag på grunn av uvær. Store deler av USAs østkyst har innført unntakstilstand.

Dette er grunnen til at flyene til USA er innstilt i dag.
  • Hans O. Torgersen
    Journalist
  • NTB

Den varslede snøen har begynt å legge seg i gatene i New York nå når byen våkner til liv tirsdag morgen lokal tid.

Det er meldt opp til nesten 40 centimeter snø i New York tirsdag. Rundt tusen passasjerer berøres av kanselleringene, skriver dn.no.

– Værvarselet er så alvorlig at vi velger å kansellere, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til Aftenposten.no.

Det er snøstormen «Stella» som skaper de store problemene på USAs østkyst. Tirsdag morgen melder New York Times at det forventes 60 cm snø og vind på 26 meter i sekundet.

New York-ordfører Bill de Blasio innførte unntakstilstand fra midnatt og advarer mot kulde og mulige strømbrudd.

Ifølge meteorologene vil «Stella» treffe kysten fra Maine i nord til Pennsylvania i sør.

Alle offentlige skoler i New York City og Boston vil være stengt tirsdag, skriver The New York Times. I tillegg vil alle T-baner over bakkenivå bli innstilt fra morgentimene tirsdag lokal tid.

Avisen melder også om at mer enn 5000 flyvninger inn i, ut av eller i USA er kansellert.

SAS innstiller sine ruter til New York

Selv om det kanskje kan være mulig å lande på flyplassene i New York tirsdag, vil infrastrukturen på og rundt flyplassene være rammet av uværet.

– Flyplassen kan ikke levere tjenestene sine basert på de varslene som er, sier Johansen.

Avgangene som SAS avlyser er fra Oslo, København og Stockholm tirsdag formiddag. Disse tre flyene skulle etter planen ha returnert til Skandinavia med ankomst her onsdag.

– Passasjerene som skulle reist hjem via New York fra andre steder i USA, blir booket om til andre fly fra andre flyplasser, sier Johansen.

Det varslede snøværet kom i morgentimene til New York og brøytemannskapet er ute for å rydde gatene. Her fra Times Square på Manhattan.

Norwegian: – Følger situasjonen veldig nøye

Norwegian har foreløpig ikke kansellert noen av sine avganger. Fra Oslo har selskapet avgang først klokken 17.35 tirsdag.

– Vi flyr foreløpig som normalt, men vi følger situasjonen veldig nøye og oppfordrer våre passasjerer til å beregne ekstra god tid når de skal til flyplassen. Hvis de ikke ønsker å reise, kan de booke om uten kostnader, sier kommunikasjonsrådgiver Tone Næss i Norwegian til Aftenposten.

Næss understreker at sikkerheten alltid kommer først.

– Vi vil aldri fly hvis ikke det er sikkert.

Den tyske forbundskansler Angela Merkels planlagte besøk i USA tirsdag er også utsatt på grunn av varselet om kraftig snøvær.

Uværet er ventet å slå inn over land mandag kveld.

Merkels møte med Trump er utsatt

Angela Merkel skulle etter planen ha møter med Donald Trump og diskutere en rekke temaer tirsdag, men møtet er nå utsatt til fredag, opplyser Det hvite hus' talsmann Sean Spicer. Beslutningen om å utsette besøket ble tatt rett før Merkels fly skulle ta av.

Merkels kontor bekrefter at besøket er avlyst på grunn av dårlig vær. Kontoret vil imidlertid ikke bekrefte at møtet i stedet skal finne sted fredag, men oppgir kun at det vil skje om kort tid.

Møtet er det første mellom Trump og Merkel. Trump har tidligere rettet kraftig kritikk mot Merkels flyktningpolitikk.

Alternative måter å spille golf på når snøstormen «Stella» inntar Times Square på Manhattan tirsdag morgen.

Mye snø

Det er ikke uvanlig at New York lammes av snøfall, men at det skjer etter 1. mars og i denne størrelsesordenen, skjer ikke så ofte.

National Weather Service i New York har laget denne oversikten over store snøfall etter 1. mars. Dersom de har rett i sine anslag om 17 inches, vil dette bli et rekordsnøfall i metropolen.

It is not uncommon for significant snow to fall in March in #NYC. Here are the top 5 snowfalls March 1 or later sin… https://t.co/m0YqOHOnyM