Flere hundre fulgte Jakob (14) til graven

KRISTIANSAND (Fædrelandsvennen): Mandag tok familie, venner og medelever et siste farvel med Jakob Abdullahi Hassan (14), som ble drept på Lund for en uke siden.

Flere hundre deltok i begravelsen til Jakob Abdullahi Hassan (14) mandag ettermiddag.

– Det var en fin, men også litt annerledes opplevelse. Det ble et møte mellom to kulturer, den norske og den muslimske. Imamen la vekt på at vi har forskjellig verdier og tro, men at vi må ha samme mål, sier rektor Oddvar Vik til Fædrelandsvennen.

Vik er rektor ved Fiskå skole, hvor Jakob Abdullahi Hassan var elev. Han anslår at minst 50 av 14-åringens medelever var til stede i begravelsen. Mange barn og unge fra andre skoler var også til stede.

Jakob Abdullahi Hassan (14) som ble drept i dobbeltdrapet i Kristiansand mandag.

– Det har vært en uvirkelig uke. Det har vært gråt og sinne, men også latter og smil. Hvis vi kan lære noe av en slik hendelse må det være at vi ikke må la hevntanker og frykt ta oss, men omsorg og omtanke sier Vik.

– Fantastisk rørende

Mandag for én uke siden ble Jakob Abullahi Hassan (14) og Tone Ilebekk (48) knivstukket og drept ved Wilds Minnes skole på Lund. En 15 år gammel gutt fra Kristiansand har tilstått drapene.

Ved 14-tiden mandag ble Jakob Abullahi Hassan (14) fulgt til graven av familie, venner og medelever. Begravelsen fant sted etter en tradisjonell vaskeseremoni i moskeén i Posbyen, og en minnestund i Oddernes kapell.

Nedsenkelsen av kisten og jordpåkastelsen ble utført av gravfølget, i tråd med muslimsk skikk.

Hvor mange mennesker som møtte opp er vanskelig å anslå, men det dreide seg trolig om minst 500 personer.

Kisten til 14 år gamle Jakob Abdullahi Hassan står mandag ettermiddag i Oddernes kapell for at venner skal ta farvel.

– Det var helt fantastisk rørende. Det kom folk fra Bergen, Stavanger og Oslo. Det varmet skikkelig at så mange kunne komme, sier Dalmar Shirwac, leder av den somaliske foreningen i Kristiansand.

Kapellet, som har plass til rundt 250 mennesker, ble fylt til randen under minnestunden, og flere måtte stå på utsiden.

Blant dem var ordfører Harald Furre.

– Det var sterkt å se at så mange ønsket å delta, både fra det muslimske og det norske miljøet, sier Furre til Fædrelandsvennen.

Ny begravelse torsdag

Den drapssiktede 15-åringen har ennå ikke sagt noe om motivet for drapene, men skal etter planen avhøres på nytt torsdag denne uka.

Han og den avdøde 14-åringen skal ifølge politiet ha vært i samme omgangskrets. Tone Ilebekk (48) ble etter alt å dømme et tilfeldig offer da hun forsøkte å gripe inn.

Ilbekk gravlegges fra Oddernes kirke torsdag.