Norge

Hun er blitt «de skamløses» forbilde. I dag snakker hun om sine erfaringer på Stortinget.

Joumana Haddad (45) vet hvor modige de norske «skamløse» jentene er når de kjemper for et fritt og selvstendig liv. Selv lever hun i «skam».

Aktivisten og feministen Joumana Haddad fra Libanon (i midten) deltar på "Skamløs dag på Stortinget" sammen med Nanzy Herz (f.v.) og Sofia Srour. Her er de fotografert foran et maleri av Bjarne Melgaard på kontoret til Arbeiderpartiets nestleder, Hadia Tajik.
 • Olga Stokke
  Olga Stokke
  Journalist

Fredag skal hun dele sine erfaringer under «Skamløs dag på Stortinget» et arrangement i regi av Hadia Tajik, Arbeiderpartiets nestleder, på intitiavtiv fra Nanzy Herz og Sofia Srour.

Aktivisten, feministen, forfatteren og redaktøren Joumana Haddad (45) har utfordret og imponert mange med sin kamp for å leve sitt liv slik som hun vil, ikke slik foreldrene og andre vil at hun skal leve det.

Joumana Haddad er blitt kåret til en av de 100 mektigste kvinnene i den arabiske verden av Arabian Business Magazine. Nå er hun kulturredaktør i avisen An-Nahar i Libanon.

Nå er Joumana Haddad imponert og inspirert av de norske unge kvinnene Nanzy Herz og Sofia Srour som går i bresjen mot æreskultur, sosialt press og ukultur i en del minoritetsmiljøer. I Aftenposten skrev Herz debattinnlegget «Vi er de skamløse arabiske jentene». Siden har mange kommet på banen, og jentenes opprør har fått mye oppmerksomhet.

Skamløst på Stortinget

Fra Beirut i Libanon kommer Joumana Haddad til Oslo for å inspirere norske, unge «skamløse» kvinner som har dratt i gang kampen mot ukultur, ufrihet og sosialt press.Joumana Haddad er blitt kåret til en av de 100 mektigste kvinnene i den arabiske verden av Arabian Business Magazine. Nå er hun kulturredaktør i avisen An-Nahar i Libanon, tidligere utga hun et erotisk magasin.

– Jeg er inspirert av dem, de er modige, sier hun og nikker mot Herz og Srour som hun møter på Tajiks kontor torsdag ettermiddag.

– Hvorfor er de modige?

– Det er ikke enkelt i en alder av 20 år å motsi foreldre og familie. Jeg var ikke så modig da jeg var 20 år. De inspirerer andre unge kvinner, det er viktig, sier Haddad som vokste opp i en konservativ, katolsk familie i Libanon.

– Det første modige skrittet jeg tok, var da jeg ville skille meg. Det var helt uakseptabelt for mine foreldre.

Men hun sto på sitt, hun var 25 år, det handlet om hennes liv. Hun mener at foreldre ikke er barn som trenger å skånes, men snarere voksne mennesker som må tåle at barna tar egne valg, som å bestemme over hvem man vil være gift med, eller skille seg fra.

Hadia Tajik (f.v.) Joumana Haddad, Nanzy Herz og Sofia Srour kjemper for at unge skal leve frie og selvstendige liv.

– Ærlighet har sin pris, sier hun, men legger til at det ikke er noen annen måte.

Ikke snill pike

Hennes budskap er klart: – Vær deg selv, vær ærlig. Figjør deg fra presset om å tilfredstille andres forventning.

– Jeg kunne latt som om jeg var snill pike, lurt foreldrene mine, men jeg vil ikke det. Jeg vil være ærlig, for eksempel bor jeg sammen med mannen som jeg elsker, uten å være gift, noe som er utålelig for mine foreldre.

Haddad påpeker at forandring skjer skritt for skritt gjennom bevisstgjøring på hjemmebane, i familien, i nabolaget, sammen med venner. Hun er overbevist om at verden går i riktig retning, selv om det tar tid.

– Men unge må velge. Hvis du skal leve ditt liv ved å tilfredsstille alle andre, kommer du til å dø med en følelse av tristhet og frustrasjon fordi du har levd for andre og ikke for deg selv, og hun legger til:

Kjærlighet som terror

– Kjærlighet er et redskap for terrorisme fordi mange mennesker rundt deg, i dine omgivelser, bruker kjærlighet som en unnskyldning for å tvinge deg til å gjøre ting som du ikke er overbevist om, og som du ikke vil gjøre.

Haddad nøler ikke med å peke på Nanzy Herz og Sofia Srour som forbilder. Herz som startet skamløs-debatten med en kronikk i Aftenposten, påpeker:

– Virkelig forandring skjer ikke bare i mediene, eller på møtet i morgen, det skjer når folk går hjem og snakker med sine foreldre og sine familier. Dette handler om å spre kunnskap. Dette handler om et opplysningsarbeide på skoler og i helsevesenet.

Hadia Tajik (f.v.) Joumana Haddad, Nanzy Herz og Sofia Srour ser starten på noe større, unge mennesker som vil leve selvstendige liv.

Hadia Tajik mener at nettopp ærlighet om hvordan unge lever livet sitt er viktig. Hun påpeker at alt for mange unge later som om de lever etter tradisjonelle normer og foreldrenes forventinger.

– Jeg opplever at disse jentenes initiativ er starten på noe større. Det vekker et voldsomt engasjement. Det er åpenbart at det er en tematikk som treffer hverdagen til ganske mange unge, sier Tajik.

– Nå har vi vist at det er mulig å stå opp mot ukultur, og at det noen ganger er mulig uten store konsekvenser, sier Herz.

– Jo flere vi blir, jo mindre håpløst er dette, sier Sofia Srour.

Les også

 1. Vi er de skamløse arabiske jentene, og vår tid begynner nå | Nancy Herz

 2. Hurra for skamløse jenter som står frem! Nå tør jeg også.

 3. Skamløse jenter: Vi menn burde skamme oss! | Assad Nasir

 4. Slik dater unge muslimer

Les mer om

 1. Islam i Norge
 2. Skamløs