Black metal-legende skaper hodebry for Norwegian

Black metal-fans over hele verden mobiliserer for å få den avdøde gitaristen i Mayhem, Øystein Aarseth, på halen til et Norwegian-fly.

Tidligere Mayhem-gitarist Øystein Aarseth klatrer til topps i Norwegians avstemning. Her fra en minnetavle for Aarseth.

Flyselskapet Norwegian har en konkurranse der man kan nominere personer til å bli avbildet på halen til et fly.

I løpet av svært kort tid har én spesiell kandidat klatret til toppen av avstemningen. Black metal-fans har engasjert seg på Internett for å få den avdøde gitaristen i bandet Mayhem, Øystein Aarseth, til topps i konkurransen.

Aarseth, kjent under artistnavnet Euronymous, var med på å danne Mayhem, og ble drept av Varg Vikernes i 1993. Han var en sentral person i black metal-miljøet i Norge.

På flere blogger og diskusjonsgrupper for metal-fans bes brukerne om å stemme på Aarseth, som nok ikke var blant kandidatene Norwegian hadde tenkt seg. Juryen, som vil ta den endelige avgjørelsen, nominerte Grete Waitz, Wenche Foss og Einar Gerhardsen.

Utfordrer i sin tid

På Norwegians nettsider står det følgende om kravene for å nominere personer: Kriteriene er at kandidaten må ha utmerket seg og inspirert andre. Og at vedkommende var utfordrer i sin tid. Husk at kandidaten du nominerer må være avdød og fra Osloregionen.

— Aarseth oppfyller vel disse kritieriene?

— Det er det for tidlig for meg å si noe om. Vi er opptatt av at personligheten skal ha utfordret det etablerte, og vært til inspirasjon for andre, sier Lasse Sandaker-Nielsen, kommunikasjonssjef i Norwegian, til Aftenposten.no.

Om to dager avsluttes nominasjonsvalget, og en jury skal godkjenne de fem nominerte med flest stemmer før det blir en ny avstemning i april. Sandaker-Nielsen vil ikke svare konkret på om Aarseth vil bli tatt med videre i det endelige valget.

— Vår jury vil gå gjennom de fem med flest stemmer i nominasjonsvalget nøye for å forsikre seg om at de tilfredsstiller våre krav, sier Sandaker-Nielsen.

- En selvsagt kandidat

Svein Egil Hatlevik nominerte Aarseth, og mener at gitaristen er en selvsagt kandidat.

— Jeg synes at Aarseth utvilsomt er en svært innflytelsesrik person, og han fortsetter å være det 20 år etter sin død. Det er en selvsagt kandidat, sier Hatlevik til Aftenposten.no.

Han har ikke merket seg at det har vært et veldig stort engasjement i det norske miljøet, men på flere utenlandske blogger og diskusjonsforum for metal-fans oppfordres det nå til å stemme på Aarseth.

Sandaker-Nielsen i Norwegian vil ikke si hvor mange stemmer de øverste nominerte har fått, men forteller at antall stemmer har økt kraftig i det siste.

— I løpet av to dager har antall stemmer føket i været. Vi er oppe i 103.000, så dette skaper stort engasjement. Ikke bare for Aarseth, men også blant de andre nominerte, sier Sandaker-Nielsen.

Hatlevik håper Norwegian vil ta nominasjonen seriøst, dersom Aarseth fortsatt leder avstemningen om to dager.

- Det ville vært trist om de ikke ville anerkjenne den innsatsen for norsk kultur som Aarseth fikk utrettet i løpet av sitt korte liv, sier Hatlevik.

Black metal-legenden Øystein Aarseth leder nominasjons-avstemningen for hvem som skal pryde halen på et av de nye Norwegian-flyene, mandag ettermiddag.