Uværskaos flere steder på Vestlandet: – Det ligger døde sauer langs elvebredden

Uværet rammer nå områder lenger nord på Vestlandet og i Midt-Norge. På Nordmøre er over 100 sauer tatt av vannmengdene.

Sauer reddes ut av elven Surna i Møre og Romsdal, som har gått over sine bredder. 100 sauer er tatt av vannet, også kyr skal være tatt.

Mandag formiddag var situasjonen dramatisk i Surnadal på Nordmøre, der elven Surna har gått over sine bredder.

Politiet anslår at over 100 sauer er blitt tatt av vannmengdene.

– Det ligger døde sauer langs elvebredden som har flytt med vannet. Bøndene er fortvilt over situasjonen, og vi prøver sammen med Mattilsynet å hjelpe dem, sier operasjonsleder Borge Amdam i Møre og Romsdal politidistrikt til Aftenposten.

Sauer står fast på øyer

I 13–14-tiden mandag pågikk det fortsatt redningsaksjon for sauene som sto fast på små øyer i vannmassene. Politiet har også fått meldinger om kyr som står fast på en holme, men har ikke oversikt over dem.

– Vi har fokus på å berge sauene som vi ser er i live. Vannstanden er i ferd med å minke, og da får vi forhåpentlig berget dem som står ute på holmen, sier Amdam.

Ingen personer skal være i fare. Det er heller ikke meldt om skader på bygninger her. Kommunen vil sammen med Mattilsynet rense elven for døde dyr, forteller politiet.

Flere ble evakuert

Uværet har rast på store deler av Vestlandet gjennom helgen og sørget for kaos flere steder inn i den nye uken. I Snillfjord kommune i Trøndelag har en flomstor elv tatt en vegbro, melder NRK. Det gjør at mellom 25 og 30 hus og et aldershjem er innestengt. Det jobbes nå med å etablere en midlertidig gangbro.

Rundt klokken 21.15 søndag politiet fikk melding fra beboere i Olden i Sogn og Fjordane om at flere av elvene som renner ned fra fjellet på vestsiden av Olden sentrum, var i ferd med å flomme over. Vannstanden var økende, og en del beboere begynte å evakuere seg selv da vannmassene beveget seg over veier og mot hus og andre bygninger.

Denne veistrekningen ble tatt av elven i Snillfjord kommune mandag.

– Elveleiet her er ikke dimensjonert for å ta imot så store vannmengder, så derfor evakuerte vi. Nå ser vi heldigvis at det etter all sannsynlighet nå ikke er noen betydelige skader på hverken hus eller vei, sier politiets innsatsleder Jan Tore Sunde til TV2 Nyhetskanalen mandag morgen.

– Forferdelig

Evakuering pågikk søndag kveld og natt til mandag, etter at brannvesenet og politiet besluttet å få folk ut av det utsatte området. De fleste evakuerte er ifølge politiet fastboende, mens noen er turister som er evakuert fra Nesset camping i Olden.

Olden mandag morgen.

Mandag var geolog Anders Muldsvor fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) på plass i Olden for å vurdere situasjonen.

Etter å ha sjekket området, er det nå klart at folk kan flytte tilbake. Unntaket er Alda Camping. Fylkesvei 60 gjennom Olden er også åpnet for fri ferdsel, skriver avisen Fjordingen.

Endre Muri har drevet Alda Camping i Olden i fire-fem år og sa til Dagbladet at forholdene var forferdelige.

– Jeg var på campingen tidligere i kveld. Det var rene svømmebassenget, sa han.

Det er ingen kjente skader på bebyggelse eller veier i Olden, men det er noe løsmasse som ligger i veien der som elvene har gått over sine bredder. Det er heller ikke meldt om at noen personer er savnet eller isolert, opplyser politiet til Bergens Tidende.

Veier stengt

Fylkesvei 60 ble stengt av oversvømmelsene søndag, men ble så åpnet mellom Oldeelva og Simaelva med manuell dirigering natt til mandag.

Fylkesvei 722 mellom Storesund og Flo i Stryn ble åpnet klokken 4.30 etter å ha vært stengt på grunn av flom og fare for ras. Fylkesveiene 724 Olden-Briksdalen og 723 Lodalen åpnet for trafikk en time før, melder Vegtrafikksentralen.

Europavei 14 ved Hegra i Stjørdal er stengt etter et jordras. Politiet opplyser at det er ufremkommelig på stedet.

I tillegg er det manuell dirigering på Hardangerbrua etter at en campingvogn ble tatt av vinden, melder Statens vegvesen.

I Rogaland er Mortavika fergekai stengt på grunn av vind, og fergen går derfor mellom Hanasand og Arsvågen.

Slik så det ut på Hemsedalsfjellet mandag morgen.

Gult farenivå

Flom- og jordskredvarselet på varsom.no er senket fra oransje til gult nivå fra helgen til mandag for Vestlandet og Trøndelag.

Det er nå gult nivå for jordskredfare i Trøndelag, midtre og indre deler av Vestlandet og Nordvestlandet. Det er også gult nivå for flomfare i deler av Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal.

Gult nivå vil si moderat fare.

Mindre nedbør

Lavtrykket som skapte mye nedbør i helgen har passert, ifølge Lars Andreas Selberg ved Meteorologisk institutt i Bergen.

– Det har roet seg på værfronten. Hele Vestlandet vil få perioder med regnbyger, men det skal ikke være like ille som det var i forbindelse med lavtrykket, sier Selberg.

Noen områder kan likevel få kraftige byger.

– Men det er fortsatt noe paraplyvær og ganske høstlig, sier han.