Nye Veier-sjefen vil overta Statens vegvesen

De har småkriget i tre år og konkurrerer nå for fullt om landets største veiprosjekter. Nå vil sjefen for Nye Veier bli ny sjef for Statens vegvesen.

Daværende samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen var en ivrig forkjemper for Nye Veier. Her er han sammen med Ingrid Dahl Hovland under bygging av ny E18 gjennom Agder og Telemark, i januar 2018.

Ingrid Dahl Hovland (60) har ledet regjeringens veiselskap Nye Veier siden de startet opp i 2016.

Meningen var ifølge regjeringen at Nye Veier skulle realisere utvalgte veiprosjekter, og finne nye løsninger for planlegging og bygging av spesielt hovedveier. De overtok en pakke med tidligere Statens vegvesen-prosjekter som regjeringen selv valgte ut.

Meningen var ikke, ifølge regjeringen, at de skulle konkurrere med Statens vegvesen.

Men dette har man langsomt gått bort fra, og i dag pågår en knallhard konkurranse om de største norske veiprosjektene mellom de to selskapene. Stadig flere prosjekter flyttes over til Nye Veier, mens Statens vegvesen på sin side stadig oftere velger å bruke Nye Veier-metoder på sine prosjekter.

Les også

Nye Veiers første motorvei markerer åpning av full konkurranse med Statens vegvesen

Har begynt å ligne på hverandre

Begge selskaper har kuttet kostnadene kraftig i varslede veiprosjekter. Dette mens Statens vegvesen er under full omorganisering, der likhetene med Nye Veiers organisering er flere. Blant annet skal en mindre byggeledelse enn i dag lene seg stadig mer på innflytelse fra entreprenører.

Det er midt i denne prosessen at Ingrid Dahl Hovland søker jobben som sjef for Veivesenet, etter avdøde veidirektør Terje Moe Gustavsen.

Aftenposten har spurt hvorfor hun ønsker å bli veidirektør. I en SMS svarer hun:

– Statens vegvesen er en viktig aktør i utviklingen av vårt samfunn, et stort og helhetlig samfunnsansvar det er motiverende å jobbe for.

Samferdselsdepartementet varslet tirsdag ettermiddag at 19 søkere nå står på søkerlisten, blant dem Hovland og fungerende sjef for Veivesenet, Bjørne Grimsrud (56).

Søknadsfristen gikk ut 22. september.

Blant dem som har søkt på direktørjobben er også regionveisjef Kjell Inge Davik (53) i region sør.

Navnet på én av de 19 søkerne er unntatt offentlighet.

Opprinnelig var det 22 søkere til jobben, men tre kandidater har trukket seg.

14. mai døde veidirektør Tore Moe Gustavsen. Han hadde vært i jobben siden 12. november 2007. Siden Gustavsen døde, har Bjørne Grimsrud fungert som veidirektør.