Norge

Drapsmannen la ut detaljert «terrordagbok»

Anders Behring Breivik forteller i dagbøkene at han brukte 80 dager på å forberede bombene. Manifestet er på drøyt 1500 sider.

Slik fremstiller 32-åringen seg i manifestet.

 • Atle Brunvoll
 • Eirik Wallem Fossan
  Avdelingsleder, visuell avdeling

Les også:

Les også

Terroriserte Utøya i halvannen time

Manifestet er skrevet på engelsk, er på drøyt 1500 sider og ble publisert på internett 23.juli. Ifølge Breivik har han skrevet omtrent halvparten av boken selv. Resten er en samling av verker skrevet av «flere tapre personer verden over», skriver han, og legger til at han har jobbet med manifestet i ni år.

TV2 skriver at Breivik har vedgått å ha publisert det aktuelle materialet på nettet. Det er kilder i politiet som bekrefter dette overfor TV2.

Dokumentet består blant annet av en detaljert dagbok som strekker seg fra 2.mai til 22.juli.

Breivik innleder manifestet slik:

«Etter flere års arbeid er den første utgaven av kompendiet «2083 – A European Declaration of Independence» ferdig. Dersom du har mottatt denne boken er du enten en av mine tidligere 7000 patriotiske Facebook-venner eller en av deres venner. Dersom du er bekymret for fremtiden til Vest-Europa vil du definitivt finne informasjonen både interessant og høyst relevant.»

Videre heter det:

«Boken vil være av stor interesse enten du er politisk moderat eller en mer dedikert kultur-konservativ/nasjonalist. »

Detaljert dagbok

Anders Behring Breivik. Foto: HO

I dagbøkene går Andreas Behring Breivik detaljert gjennom anskaffelsesprosessen av sprengstoffmaterialer. Leserne kan følge dag-for-dag prosessen som endte med det grusomme bombeangrepet fredag, og sprengstoffmaterialet er listet opp med høy nøyaktighet.Han omtaler også et utkledningsfest om høsten, der han snakker om å kle seg opp som politimann.

«Jeg vil ankomme med distinksjoner (insignias. journ.anm). Det kommer til å bli storartet siden de som kommer vil bli veldig overrasket :-). Tenk om politiet hadde kommet på besøk til meg i løpet av de neste dagene. De ville antagelig fått feil inntrykk og trodd at jeg var en terrorist, lol :o)».

Han skriver at han har nok materiale for 20 eksplosjoner.

Mellom detaljerte beskrivelser av hvordan han planla terrorangrepet, skriver han 9.april blant annet om nye PC-spill han spiller. Han skriver også at han ble svært sint og frustrert på sin mor som han bodde hos, og anklager henne for å ha smittet ham med en halsbetennelse.

«Det var den tredje gangen hun hadde smittet meg de siste to årene, og jeg ble veldig sint og frustrert. Produksjonsfasen var SÅ nærme, bare 20 dager unna, og nå er jeg potensielt nøytralisert de neste tre ukene», skriver Behring Breivik.

— Fordel å være alene

I sitt omfangsrike manifest som ble lagt ut på internett fredag, beskriver Breivik hvordan han i mange år har forberedt aksjonen som skulle ta minst 92 liv, skriver NTB.

Utfyllende beskriver han fordelen med å være alene når en skal planlegge en aksjon. Han skriver at sannsynligheten er svært lav for å bli oppdaget når en operer alene og ikke er står på overvåkingslisten til politiet. En person som står alene sender ikke e-post, ringer ikke eller har annen form for elektronisk kommunikasjon.

– Det gamle ordtaket «Skal du ha noe gjort, gjør det selv» er relevant her, skriver han bare et par timer før bomben i Oslo utløses.

Samtidig peker han på faren ved å isolere seg for mye:

– Faren med å isolere seg og bli for asosial kan føre til at du mister dem rundt som er glade i deg. Og hvorfor skulle du da gi dem rundt deg den ultimate kjærlighetsgaven dersom alle hater deg, spør han i teksten.

«Har jobbet ekstremt hardt»

Dette er et av bildene som ligger i dokumentet.

Her er noen utdrag fra perioden frem mot det som skjedde fredag i denne uken.Fredag 7.juli: Han skriver at naboen som jobber på åkrene irriterer ham. «Så lenge han lusker rundt på min eiendom kommer han til å forsinke meg betydelig siden jeg må ta ekstra sikkerhetsforbehold.»

Mandag 18.juli: «Den "indre ladningen" er komplett. Har lastet alt inn i varebilen.» Innlegget avsluttes: «Utslitt!!! Men bra treningsøkt.»

Tirsdag 19. juli skriver Brevik at han feiret arbeidet han hadde gjort. «Jeg dro til en god restaurant i den sørlige byen og spiste. Nam!»

Videre skriver han: «Jeg har jobbet ekstremt hardt de siste dagene og er fullstendig utslitt»

Selve angrepet fredag omtales slik: "Dag 82: iverksette eksplosjonseksvenser på forhåndsbestemte steder"

Dagen før omtaler han en reise med bil til Kautokeino. ("En 11-timers kjøretur"). Hvorvidt dette er reelt eller et villspor, er uvisst.

Lastet opp video

Breivik lastet også opp en 12 minutters lang video på YouTube der han forklarer sitt manifest i tekst og illustrasjoner.

Videoen fremstår som en argumentasjon for et nettverk av enkeltceller som skal ha blitt etablert i London i april 2002.

Nettverket omtales som "Knights Templar Europe", og tolv personer fra ti europeiske land skal ha deltatt på møtet.

Deres mål skal være å ta politisk og militær makt fra den såkalte multikulturelle eliten.

Videoen er delt i fire deler, beskrevet som:

 1. Fremveksten av kulturell marxisme
 1. Islamsk kolonisering
 1. Håp
 1. En ny begynnelse
  Videoen og hans brukerkonto ble sent lørdag kveld slettet fra YouTube. Videoen finnes imidlertid også flere andre steder på Internett.

Siterer Hylland Eriksen

I videoen hevder han at marxister har gjennomsyret europeisk samfunn siden det sovjetiske flagget ble heist over det tyske parlamentet (Reichstag) i 1945.

Perioden 1968 — 2011 blir beskrevet som den kulturelle marxistisk voldtekten av Europa.

Han siterer også professor Thomas Hylland Eriksen for å forklare sitt syn på multikulturalisme, hvilket Breivik anser som en hatideologi for å dekonstruere Europa.

Videre beskrives Vest-Europa som et kulturelt marxistisk diktatur ettersom utdanningsinstitusjoner og mediebedrifter er dominert av personer med et multikulturelt syn på verden.

Beskriver Islam som voldelig religion

For å understreke sitt syn på islamsk kolonisering siterer han blant annet mullah Krekar og Muammar Gadafi.

Islam beskrives som en voldelig religion og han trekker frem 28 voldelige konflikter som bevis på global hellig krig.

I den tredje delen av videoen kalt "håp", skriver han at den yngre generasjonen europeere må omfavne såkalte prinsipper fra våre forfedre: styrke, ære, offer og martyrdøden.

Perioden 1999-2083 beskrives som "den europeiske borgerkrig", der multikulturelle byer skal nedkjempes og Islam forvises.

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Ekspert om terroristens manifest: Mange likheter med Behring Breivik

 2. DEBATT
  Publisert:

  EU tvinger islam på et motvillig Europa

 3. KOMMENTAR
  Publisert:

  Behring Breiviks spøkelse forsvinner ikke | Andreas Slettholm

 4. VERDEN
  Publisert:

  – Australsk høyreekstrem terrorist bak angrep i moské på New Zealand

 5. DEBATT
  Publisert:

  «22. juli» skal ikke være en serie om terroristens historie | Sara Johnsen

 6. DEBATT
  Publisert:

  Fjordmans forvirringsstrategi