Norge

Hennes største drøm er å få bli i Norge sammen med sønnen (4)

  • Håkon Sandland
Organisasjonen for etiopiske asylsøkere arrangerte i går ettermiddag en demonstrasjon i Oslo sentrum med klar beskjed: La de som er truet med tvangsretur få bli i Norge.

Flere av de oppmøtte var blant dem som kan bli sendt ut av landet. Tawekch Shiferaw og sønnen Job (4) er blant etiopierne som er i fare for å bli sendt ut.

-  Om vi sendes tilbake, ender Job opp som gatebarn. Det som venter meg, er fengsel og tortur. Jeg har ingen familie eller venner igjen der som lever i frihet. Der er det ingen som kan passe på ham.

Flyktet

Tawekch Shiferaw kom til Norge for fem år siden, etter å ha flyktet fra politisk uro og trusler fra myndighetene.

-  Faren min var politisk aktiv i opposisjonen i Etiopia. Han ble arrestert sammen med resten av familien. Jeg klarte å flykte, og kom hit alene.

De siste årene har hun bodd på asylmottaket i Ås som alenemor for Job. Han nærmer seg fire år, er født i Norge, snakker norsk og går i barnehage. Hvis det endelige avslaget til slutt kommer, vil hun forsøke å forklare ham situasjonen på en enkel måte.

-  Jeg ber om at norske myndigheter må høre oss. Min sønn får en mye bedre fremtid i Norge. Dette landet er trygt og fylt av fred. Jeg vil ha bare ha et stabilt liv. Sånn blir det ikke i Etiopia, mener Shiferaw.

Organisasjonssekretær i Organisasjonen for etiopiske asylsøkere, og en av hovedaktørene bak demonstrasjonen, Binyam Kassa, er også truet med utkastelse. I seks år har han kjempet for å få bli i Norge.

-  I Etiopia vil de vente på meg ved flyplassen og gi meg dødsstraff. Da kan de heller ta livet av meg her i Norge, sier han.

-  De fleste som har møtt opp i dag har vært politisk aktive i Etiopia. De har kritisert myndighetene der for å bryte menneskerettighetene. Jeg håper denne demonstrasjonen kan bidra til å informere det norske folk om hva som venter oss i Etiopia, og til å få staten til å revurdere sin asylpolitikk, sier Kassa.

Les også

  1. -Velgerne kan ikke få i pose og sekk

  2. Dilemmaet iet nøtteskall