Kvinne i 20-årene siktet for mordbrann i Troms

Den 22 år gamle kvinnen som er siktet for å ha tent på et hus i Nordreisa i Troms natt til tirsdag, er varetektsfengslet i fire uker – siktet for mordbrann.

Den 22 år gamle kvinnen som er siktet for å ha tent på et hus i Nordreisa i Troms natt til tirsdag, er varetektsfengslet i fire uker, siktet for mordbrann.

Onsdag ble 22-åringen fremstilt for varetektsfengsling i Nord-Troms tingrett, og politiadvokat Christian Hanssen i Troms politidistrikt ba om fire ukers fengsling uten restriksjoner.

– Hun har samtykket til varetektsfengsling, sa hennes forsvarer, advokat Andreas Berg Fevang, til Nordlys før fengslingsmøtet.

Fevang sier til NTB at det ennå ikke er tatt stilling til spørsmålet om straffskyld.

– Hun er ikke blitt avhørt, og det blir nok ikke noe avhør i dag. Det viktigste for oss nå er å se til at hun blir ivaretatt så godt som mulig, både i forbindelse med fengslingsspørsmålet og den videre etterforskningen, sier forsvareren.

Rømte fra omsorgsbolig

Den 22 år gamle kvinnen bodde i en sikret kommunal omsorgsbolig med døgnkontinuerlig tilsyn, men klarte å rømme ut av et baderomsvindu i andre etasje.

Brannen er en klar indikator på at kvinnen ikke er under tilstrekkelig kontroll, ifølge politiet.

– Vi kan ikke stole på at publikum er tilfredsstillende skjermet for det hun kan finne på, når det viser seg at hun klarer å ta seg ut derfra og gjøre de tingene vi mener hun har gjort, sier politiadvokat Hanssen til Nordlys.

– Retten finner at det foreligger sterk sannsynlighet for at siktede vil forgå seg på ny om hun løslates, heter det i onsdagens fengslingskjennelse tingretten.

Tidligere dømt for lignende

Samme kvinne ble i 2017 dømt for grovt skadeverk etter å ha tent på en annen bolig i Nordreisa. Også denne gang var det mennesker i huset, der hun truet beboerne med kniv før hun tente på, men ingen ble skadd. Etter endt soning i oktober i fjor, flyttet hun tilbake til kommunen.

For tre år siden sa operasjonsleder Steinar Gudmundsen i Troms politidistrikt til NTB at kvinnen, som da var 20 år gammel, er kjent for politiet og har en lang historikk.

– Vi snakker om psykiatri her, sa han.

Det er foreløpig ikke kjent om det nå vil bli foretatt en foreløpig judisiell observasjon av henne.

Hoppet ut av vinduet

Klokka 1.36 ble politiet varslet om at en kvinne gikk rundt i boligområdet i Sørkjosen med en øks, og politiet rykket ut med en patrulje.

Rundt et kvarter senere fikk de melding om et pågående innbrudd, og kort tid etter var huset overtent. 22-åringen ble pågrepet etter kort tid uten dramatikk.

Beboerne i huset, en kvinne og et barn, lå og sov da huset på tent på. De to våknet imidlertid raskt, fikk hoppet ut av et vindu og ble ikke skadd. Boligen er totalskadd.