Politiet snur - igjen: Instruksen gjaldt
Først sa politiet at «skyting pågår»-instruksen gjaldt på Utøya. Så svarte de familien til en av de drepte at den ikke gjaldt. I går snudde politiet igjen. –Instruksen gjaldt, sier fungerende politidirektør.
Politiets «skyting pågår»-instruks, som er unntatt offentlighet, sier at politiet skal gjøre alt for å stoppe en eller flere gjerningspersoner så raskt som mulig når de får melding om at «skyting pågår», slik at uskyldig tredjepart blir minst mulig skadelidende.
«Politiet må derfor raskest mulig gjøre klar til å gå direkte inn i aksjonsfasen», heter det i instruksen, ifølge Politidirektoratet.
Brev
I et intervju med Aftenposten 14. september bekreftet politidirektør Øystein Mæland at instruksen «skyting pågår» gjaldt på Utøya. Men som Aftenposten skrev i går, mener Mæland tre uker senere, i et svarbrev til en av familiene som mistet en sønn på Utøya, at «hendelser av den alvorlighet og kompleksitet som det politiet sto overfor 22.7.2011, krever en annen tilnærming enn det som er beskrevet i instruksen «skyting pågår».
Altså at instruksen ikke gjaldt.
Gjaldt
I går, etter at Aftenposten hadde omtalt brevet til familien, snudde imidlertid politiet igjen.
— «Skyting pågår»-retningslinjene gjaldt på Utøya. Når man kommer i en slik situasjon, skal man raskest mulig inn. Hovedutfordringen for oss var at det var vanskelig å skaffe båttransport over til øya. Situasjonen var uoversiktlig, sier Vidar Refvik, fungerende politidirektør.
Refvik sier Mæland ikke har endret synspunkt, men at svaret fra Mæland til de pårørende kan virke uklart.
Ifølge politiet var situasjonen så uoversiktlig at det ble sentralt å foreta taktiske vurderinger utover det som beskrives i «skyting pågår». Det er derfor politidirektøren ordla seg på den måten han gjorde i brevet, ifølge Refvik.
Svar
Frps fungerende justispolitiske talsmann og medlem av justiskomiteen på Stortinget, Hans Frode Kielland Asmyhr, krever nå at justisminister Knut Storberget (Ap) redegjør for når samfunnet kan forvente at politiet rykker rett ut, slik instruksen slår fast.
I et brev til Storberget ber han også om at Stortinget får innsyn i den hemmelige instruksen. Han mener politiet har gått inn i et yrke hvor de er kjent med at man kan risikere livet.
- Ungdommene som var der ute, har ikke gjort det valget. Politiet fra Nordre Buskerud som kom til stedet, burde dratt over på øya tidligere, sier han.
Refvik vil ikke kommentere uttalelsene fra Asmyhr. Det gjør heller ikke Nordre Buskerud politidistrikt.
Ifølge politiets forklaringer ankom den første politipatruljen fra Nordre Buskerud landsiden ved Utvika klokken 17.52. Den ene av de to bevæpnede politimennene skriver i en rapport fra hendelsen som Aftenposten har sett, at han var alene da han fikk tak i to båter. Han vurderte ikke å be båtene om å ta ham over til Utøya fordi han på sambandet hadde hørt at det var stort behov for båter som kunne ta Beredskapstroppen over fra Storøya.
- Bortforklaringer
Sønnen til Britt Kreutzmann fra Tynset var blant AUF-erne som klarte å rømme fra Utøya.
— Mitt viktigste poeng er at på Utøya var barn og ungdommer i nød, og de rømte for livet. Som voksne har vi en plikt til å hjelpe dem uansett. Da er det uhyggelig at voksne bevæpnede politifolk kan stå på land uten å komme dem til hjelp, sier Kreutzmann.
Hun har tidligere skrevet en kronikk i VG, hvor hun tok et kraftig oppgjør med sen responstid.
— Da min sønn kom til fastlandet fra Utøya, oppdaget han de bevæpnede politifolkene. Han kunne ikke forstå at de sto der.
- Hva tenker du når du leser politidirektørens forklaring på hvorfor politiet ikke rykket rett ut?
— Politidirektøren skjuler seg bak vanskelige ord som «kompleksitet» og «alvorlighet». Utøya er det mest alvorlige som har skjedd i Norge siden krigen. Betyr det at en slik massakre ikke skal imøtegås umiddelbart? Det var ikke en krig mellom voksne. Det var en massakre på barn, sier hun.