- Jeg hadde seksuelt motiv for å filme

Trond Birkedal forklarer seg i Stavanger tingrett om snikfilmingen av unggutter i dusjen.

Trond Birkedal møter nå i Stavanger tingrett.

I dag var det Trond Birkedals tur til å forklare seg i Stavanger tingrett.

I går begynte rettsaken mot ham, hvor han står tiltalt for å ha hatt seksuell omgang og seksuell handling med barn under 16 år, samt for å ha lurt seks gutter i alderen 15 til 17 år til å utvise seksuelt krenkende eller annen uanstendig atferd foran webkamera og i flere tilfeller ta bilder eller film av dette.

I retten i dag begynte Birkedal å forklarer hvordan han kom i kontakt med unge gutter på internett ved å utgi seg for å være en ung jente. Han forklarer at formålet var å komme i kontakt med en venn.

Seksuelt motiv

Birkedal forklarer også hvordan han begynte å filme gutter som var på besøk hjemme hos ham. Ved fire tilfeller skal Birkedal ha filmet fire gutter i skjul mens de dusjet hos ham.

— Jeg brukte enten fotoapparat med video på eller ipod med video. I februar 2011 ville jeg teste ut om jeg kunne filme i dusjen på badet. Ipoden sto igjen, så tenkte jeg ikke mer på det, før i slutten av februar da jeg begynte å filme de andre.

- Tre av de fire har jeg hatt et seksuelt motiv for å filme. De var mine venner. Det sviket jeg har gjort mot dem, er en større belastning enn å sitte i retten, forklarer Birkedal.

Da retten ble satt tirsdag erkjente Birkedal delvis straffeskyld. Han nekter for å ha hatt seksuell omgang med gutter under 15 år, men erkjenner at han har filmet unge gutter og forledet de til å kle av seg på nett.

Les også

Nekter straffskyld for overgrep mot gutt (15)

Under sin forklaring sier Birkedal at han ikke kjenner igjen påstandene om at han skal ha hatt sex med en 15-åring på et hotellrom i 2008.

— Chattingen og dusjfilmingen har jeg erkjent. Romertall to i tiltalen, som gjelder seksuell handling, det kjenner jeg ikke til. Det var ingen seksuell handling. Det var, også sånn han har forklart, på grunn av ryggsmerter. Han greide nesten ikke reise seg. Han ringte til moren sin og fikk navnet på en krem som vi skulle bruke. Jeg tilbød meg å smøre krem og massere ryggen, setemuskulatur og lår. Verken opplevelsen eller situasjonen var seksuell, forklarer han.

følge Birkedal skjedde det ingenting seksuelt denne natten, slik fornærmede har forklart. Han hevder han først fikk høre om anklagene i 2009.

— Det neste jeg hører fra ham, er september 2009, etter valget. Jeg får beskjed fra Ove Vanebo (FpU-lederen) at han ville snakke med meg. Han sier at NN (fornærmede) hevdet at jeg hadde hatt sex med ham. Jeg ble helt satt ut og trodde først ikke det var sant. Vi blir enige om å ta kontakt med Geir Mo (tidligere generalsekretær i Frp) . På møtet på kontoret til Mo sier Mo at han har hørt flere versjoner av denne historien, forklarer Birkedal.

Føler seg sviktet av Frp

Tirsdag forklarte en 18-åring om hvordan han hadde sex med Birkedal i 2008 på et hotellrom i Oslo, før han skulle på FpUs sommerleir. Mannen var på det tidspunket 15 år gammel.

18-åringen sa i retten at han synes det var dårlig gjort at Birkedal ikke erkjente hva som skjedde på hotellrommet i 2008.

Rettsaken mot Trond Birkedal startet tirsdag i Stavanger Tingrett. Her er aktor Karsten Monsen fra Rogaland politidistrikt og bistandsadvokat Hege Salomon sammen med Martin Andersen som først meldte Birkedal til politiet.

Han føler seg også sviktet av ledelsen i Frp. Ifølge mannen fortalte han Frp-ledelsen hva som hadde skjedd i 2009. Etter det skjedde det ingenting.

— Jeg fikk høre at partiledelsen hadde snakket med ham og jeg fikk beskjed om å holde tett om dette, sier 18-åringen.

- Jeg synes det er forkastelig at de ikke gjør noe når en mindreårig kommer til dem og forteller om et overgrep, sier han fra vitneboksen.

Tøft å sitte der

Tirsdag sa Birkedal at han synes det var tøft å møte gamle venner i retten.

Les også

Birkedal: - Nå er jeg klar for å ta straffen

— Det er en alvorlig tiltale, til og med de punktene jeg har erkjent er alvorlige. Jeg opplever det som tøft å sitte der som tiltalt, sier Birkedal.

— Det er veldig tøft å treffe igjen venner jeg har gjort vondt.