Norge

Frida (20) : - Vi vant, han tapte, og norsk ungdom kan svømme

Beskjeden fra Utøya-overlevende til massemorderen i retten var klar: - Vi vant.

  • Hans O. Torgersen
    Journalist

— Har du noe kort du vil si til Breivik?

— Vi vant og han tapte – og at norsk ungdom kan svømme, svarte Frida HolmSkoglund (20) fra Stokke i Vestfold.

Hun ble skutt av Anders Behring Breivik på teltplassen, men klarte åredde seg ved å svømme i land.

— Jeg kunne så vidt kjenne kulen – denhang fast i en tråd i buksa – så jeg nappa den ut. Jeg visste ikke da at detvar en kule, så jeg visste ikke hva jeg gjorde. Det var ikke før seinere at detgjorde vondt og svi og brenne, forklarte hun i retten.

Skoglund løp til Sydspissen av øya. Her sto mange forvirredeungdommer, som ikke visste hvordan de skulle flykte. Skoglund tok av seg klærneog la på svøm. Når hun så seg tilbake mener hun at hun så at Breivik skøytungdom som ikke hadde kastet seg i vannet. Etter cirka en time i vannet, komSkoglund seg i land.

— Hvordan har tiden etterpå vært?, spurte aktor IngaBejer Engh.

- Det har vært veldig variert, mye opp og ned.Jeg har hattskyldfølelse. Jeg var leder i mitt fylke og vi mistet de tre yngste.

I dag forklarer fornærmede fra Utøya seg i Oslo tingrett. Retten får høre historier fra fire ungdom som ble skutt og skadet ved teltplassen på Utøya.

Les også

Ble skutt av Breivik: - Nå er jeg ferdig med ham

— Aldri sett en så oppriktig skrekk

Lars Grønnestad (20) snakket med sin far på telefon da han hørte smell. Det tok litt tid før han skjønte hva som foregikk.

— Mens jeg snakker i telefonen, ser jeg en gjeng med ungdommer i flokk, de skriker spring. Da skjønte jeg noe var galt, jeg har aldri sett en så oppriktig skrekk, forklarte Grønnestad i retten.

Han og en gruppe ungdommer begynner å løpe, og hørte en rope at de måtte stanse fordi det var politi.

— Vi er en gruppe som snur oss. Jeg husker at jeg tenkte at jeg trodde at politiet skulle være mere autoritær. Denne mannen på toppen av bakken virket som han skulle få mer oversikt over hva som skjedde. Plutselig hever han våpen mot gjengen jeg er i, og avfyrer skudd, forklarer Grønnestad.

Han løper mot skogen, men etter 20 meter kollapser han. Grønnestad forstår ikke hva som skjer, men tenker at han er skutt og at han må gjemme seg. Under et tre finner han ly, og dekker seg til med jord for å ikke være synlig.

Han ringer til 113.

— Jeg sier at jeg er på Utøya og at jeg er skutt. Jeg la meg på en stein, og blir oppringt av politiet. Jeg var nølende til å si hvor jeg var, siden det var en politimann som hadde skutt meg. Men jeg tenkte at den eneste løsning var å si hvor jeg var. Noen måtte finne meg.

Kvarter til, og jeg ville ikke vært her

Grønnestad var skutt i skulderen, og kulen hadde ekspandert og punktert lungen hans og knust to ribbein. Han forklarer at han hadde vondt for å puste, og at han etter hvert mistet følelsen i fingre og tær. Til slutt kom to politimenn.

— De hadde en annen holdning enn politimannen jeg hadde sett. Jeg ropte hei for å få kontakt, dem kom bort, spurte hva jeg het, om jeg var skadet. De sa jeg hadde en punktert lunge, og satte inn et nøddren. Så bar de meg bort til rocketeltet, her ble jeg lagt i armene på ei jente. Janne Hovland. Jeg husker at hun hadde et beroligende vesen.

Les også

Gjemte sårede i rocketeltet

Grønnestad ble siden fraktet til Ringerike sykehus, og så med luftambulanse til Ullevaal sykehus.

— Vet du hvor alvorlig skadene dine var, spurte aktor Inga Bejer Eng.

— Broren min studerer medisin, og han var på et foredrag med en helikopterlege som beskrev hvordan han fraktet meg vekk. Ett kvarter til… Et kvarter til så hadde ikke jeg vært her i dag.

Frida Holm Skoglund var lettet da hun var ferdig med sin forklaring i dag. Hun kom med en klar beskjed til tiltalte. Foto: Hans O. Torgersen

Les mer om

  1. 22. juli