Norge

Flystyrten i Halden: – Mange biter i puslespillet

Halden/Oslo (NTB-Linus Røvik Hauge): Havarikommisjonen er godt i gang med å samle informasjon om flystyrten ved Halden 17. mai der en mann fra Sandnes mistet livet, men det vil trolig ta tid å finne årsaken.

Politiets kriminalteknikere i arbeid på ulykkesstedet om kvelden 17. mai.
  • Ntb

– Vi er på plass og godt i gang med undersøkelsene. Men det er litt arbeid med å samle inn aktuell informasjon fra ulykkesstedet, elektronisk informasjon, vitneobservasjoner og annen dokumentasjon, sier direktør William J. Bertheussen i Havarikommisjonen til NTB.

Mann mistet livet i småflystyrt i Østfold

Det var 67 år gamle Ola Seim fra Sandnes som fløy småflyet som styrtet ved Kjølset nord for Halden. 67-åringen var alene i flyet da det gikk i bakken.

Puslespill

Flyet, en Piper Cherokee, tok av fra Sola lufthavn klokka 16.56 og skulle etter flyplanen lande på en privat småflyplass i Torsnes i Fredrikstad kommune.

Flyet traff flere trær på vei mot bakken. Ulykkesstedet er i skogkanten, like ved et jorde. Det er ikke kjent om flygeren forsøkte en nødlanding.

Hovedredningssentralen Sør-Norge meldte om ulykken klokka 18.36. Politiet og Havarikommisjonen startet arbeidet på ulykkesstedet samme kveld.

– Det tar litt tid å danne seg et så godt bilde av forløpet som mulig. Så snart vi har gjort vårt, er målet å komme til bunns i årsaken til ulykken, sier Bertheussen.

– Hva som eventuelt er blitt sagt eller skrevet i forkant, sertifiseringer og informasjon vi samler inn, er med på å gi oss helhetsbildet. Det er mange biter i puslespillet som skal settes sammen, sier han.

Fraktes til Kjeller

Havariinspektør Inge Arnesen er blant dem som har undersøkt området der Cherokee-maskinen styrtet. Han sier til NRK at ulykkesområdet bærer preg av store ødeleggelser. Flyet traff flere trær på vei ned, og delene spredte seg over et stort område.

Onsdag skulle etterforskerne forsøke å samle sammen de ulike delene og gjennomføre en rekonstruksjon, blant annet for å finne ut om noen av flyets deler kunne ha løsnet før det styrtet.

Onsdag ettermiddag eller kveld er planen å frakte vrakdelene videre til Havarikommisjonens lokaler på Kjeller, opplyser avdelingsdirektør Kåre Halvorsen.

– Vi har vært på stedet med tre personer siden tirsdag kveld. De jobber fortsatt med å få oversikt over stedet og vrakdelene som ligger der. Alt dette skal dokumenteres. Deretter skal flyet fraktes tilbake til våre lokaler på Kjeller onsdag ettermiddag eller i kveldingen. Foreløpig er det for tidlig å si noe om årsaken til flystyrten, sier Halvorsen til NTB.

Klubb i sorg

Ola Seim var tidligere leder i Sola flyklubb, en klubb som nå sørger over 67-åringens brå bortgang. Onsdag ble klubbens planlagte dugnad avlyst. Sandnes-flygerens hangar står nå tom, og derfor var det ingen som ønsket å ha dugnad der, sier flyklubbleder Stein Olaussen til TV 2.

– Dette er tragisk. Klubben vår er i sorg. Vi vet ikke hva som har skjedd og håper bare at de finner ut av det, sier Olaussen. (©NTB) (©NTB)

Les mer om

  1. Havarikommisjonen
  2. Flyulykker