Høie ber kommunene stramme opp utestedene

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) gir kommunene beskjed om at kontrollen med utelivet må bli strengere.

Slik så det ut i Torggata sent lørdag kveld 28. juni. Anbefalingene om å holde én meters avstand ble brutt fortløpende på og rundt utesteder i Oslo sentrum.
  • NTB

– Jeg er bekymret over at smittevernreglene ikke overholdes på utesteder og restauranter, sier Høie.

Han har derfor bedt Helsedirektoratet sende et brev ut til kommunene for å innskjerpe kontrollen. Brevet ble sendt tirsdag.

– Risikoen for spredning av covid-19 er særlig høy på utesteder og restauranter. Det viser erfaringer fra mange land. Når vi nå får meldinger om brudd på smittevernreglene i utelivet, ber vi kommunene om å styrke tilsynet med serverings- og restaurantbransjen i de store byene, sier Høie.

Les også

Raymond Johansen: Vil ikke nøle med å innskrenke skjenkingen

– Meteren krymper når promillen stiger

I brevet understrekes det at kommunen og kommunelegen har ansvar for å holde oversikt over smitteforekomsten i kommunen til enhver tid og gjennomføre de tiltakene som trengs lokalt, for å stanse videre smitte så raskt som mulig.

Oslo 20200625. Helse- og omsorgsminister Bent Høie vil innskjerpe kontrollen med utelivsbransjen etter at mange har samlet seg ute på byen de siste helgene.

– Samtidig må hver og en av oss ta ansvar for å holde en meter avstand til hverandre både inne på serveringsstedene, i køen, ute i gater og parker. Det er en tendens til at meteren krymper når promillen stiger, sier helseministeren.

Han påpeker at det er ekstra viktig at folk overholder reglene som kan hindre smitte, nå som samfunnet gradvis åpner opp igjen.

Syv utesteder stengt i Oslo

I Oslo har byrådsleder Raymond Johansen (Ap) tidligere varslet at det ville komme nye nedstengninger dersom sammenstimling i folkemengder ute på byen fortsatte.

Tirsdag ble det kjent at ytterligere fire utesteder måtte stenge på grunn av brudd på smittevernreglene. Totalt er syv utesteder stengt i hovedstaden.

Byråd Victoria Maria Evensen (Ap) sier likevel til VG at forholdene har blitt bedre, og at kommunen foreløpig ikke vil innføre nye innstramminger. En innskrenking av skjenketiden kan likevel bli innført på kort varsel dersom det blir nødvendig.