Norge

Venstre: Alle kameraer i skogen bør merkes

 • Solveig Ruud
  Journalist

Nye gaupebilder tatt av viltkamera for få uker siden. JAN T. ESPELAND

 • Hverken gauper eller grevlinger kan lese og vil vel ikke bli skremt av at man merker et viltkamera med navn og formål, sier Trine Skei Grande, Venstres parlamentariske leder.

Hun ser ingen grunn til at de som setter ut viltkameraer i skogen, ikke skal merke dem med eierens navn og hvorfor de er hengt opp.

Som A-magasinet skrev i går, blir gauper, rådyr, elger, jerver og grevlinger i økende grad overvåket av automatiske viltkameraer i norske skoger. Men i takt med økt utbredelse av kameraene øker også sannsynligheten for å få mennesker foran linsene.

Fritt frem

Ifølge regelverket må man ikke søke om lov til å sette ut kameraer i skogen så lenge hensikten er å overvåke dyr – og ikke mennesker. Kameraene bør da ikke settes opp der mange folk oppholder seg.

De færreste kameraene er merket. De er satt opp av grunneiere og jegere og overvåker bestander av elg og rådyr.

Gaupeforskere, som har satt opp mange kameraer rundt Østmarka, har merket alle med navn og formål. Noen steder har de også satt opp skilt for å informere om overvåkingen, og på et nettsted kan man se hvor de utplassert.

Forsøk i Nordmarka

Færre har hatt mulighet til å vite at det har vært satt ut slike viltkameraer også i Nordmarka, der grunneier Carl Otto Løvenskiold har testet kameraene for å overvåke viltbestanden.

— Et fantastisk verktøy, sier Per-Einar Eriksen hos Løvenskiold.

Han forteller at det godt kan hende de kommer til å bruke dem mer permanent.

I forsøket var ikke området overvåkingen fant sted, merket, men på selve kameraet fant man ut hvem som eide dem. Eriksen bedyrer at kameraene var satt opp der turgåere normalt ikke går, men innrømmer at en turgåer ufrivillig ble linselus mens forsøket pågikk.

Lokalt regelverk. Venstre, det partiet på Stortinget som er mest skeptisk til kameraovervåking, etterlyser bedre merking og lokale regler om bruken.

- Jeg mener med fordel at kommunene bør bestemme hvordan de skal forholde seg til dette temaet. Bystyret i Oslo ville vel da sagt at det meste av Oslomarka er turområde, og at all kamerabruk her bør merkes, sier hun.

I Oslos skoger der mange mennesker går, mener hun det ville være logisk at utplasserte kameraer var merket av på et kart på nettet, slik gaupeforskerne har gjort. Et tilsvarende krav i en typisk utmarkskommune tror hun vil bli betraktet som svært byråkratisk.

solveig.ruud@aftenposten.no

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Finn Skårderud: Mitt erotiske minne

 2. OSLOBY

  Byrådet vil gjøre skogen villere. Slik er Oslos nye Marka-plan.

 3. NORGE

  Krever at politiet skal fjerne overvåkingskamera

 4. A-MAGASINET

  Det finnes hundrevis av hemmelige, skjulte hytter i hele Norge. Mange av dem er ulovlige.

 5. KULTUR

  Reidar Müller: – Jeg vil så gjerne at flere skal bli bedre kjent med det som vokser og rører seg i Marka

 6. VERDEN

  Hacker snublet over kinesisk databrøler: Avslørte massiv overvåking i muslimsk provins