Norge

Varsler demonstrasjoner utenfor Stortinget under Kina-besøk

Flere organisasjoner varsler demonstrasjoner utenfor Stortinget og i Stavanger under besøket av en av Kinas mektigste menn.

Generalsekretær i Amnesty Norge Jon Peder Egenæs mener norske politikere burde ta opp situasjonen i Xinjiang-provinsen med den kinesiske delegasjonen som kommer på besøk. Her er Egenæs på en pressekonferanse med Oslo Freedom Forum. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

 • NTB

Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen vil ikke forskuttere at menneskerettigheter vil bli tatt opp under møtet med den kinesiske delegasjonen som besøker Stortinget onsdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Amnesty, Den norske Tibet-komité og Den norske Uigurkomiteen skal demonstrere utenfor Stortinget under onsdagens besøk av den kinesiske toppolitikeren Li Zhanshu, som er leder av Folkekongressen og regnes for å være nummer tre på rangstigen i Kina.

Kina blir kritisert av verdenssamfunnet for en rekke menneskerettighetsbrudd, blant annet for hvordan de behandler den muslimske minoriteten uigurene.

Men det har ikke kommet signaler om at dette vil bli samtaleemne under besøket i Norges nasjonalforsamling, hvor han møter stortingspresident Tone W. Trøen, statsminister Erna Solberg (H) og Stortingets utenriks- og forsvarskomité.

Taus Trøen

Til NRK i forrige uke sa Trøen, som er vertskap for møtet, at hun ikke vil gå inn på detaljer på forhånd om hva hun skal snakke med den kinesiske delegasjonen om.

De tre organisasjonene som skal demonstrere på Løvebakken, varsler imidlertid at de kommer til å vise kineserne hva de mener om landets utfordringer rundt ytringsfrihet og om situasjonen i den autonome Xinjiang-regionen, som i stor grad er befolket av muslimske uigurer.

Ifølge anslag fra FN sitter opptil én million uigurer og andre muslimske minoriteter internert i leirer i Xinjiang. Kinesiske myndigheter omtaler leirene som «yrkesfaglige sentre» for mennesker som ellers står i fare for å slutte seg til islamske ekstremistgrupper eller separatistorganisasjoner.

– Norge livredd ny isfront

Generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty Norge sier til NTB at kinesiske myndigheter ikke kan reise rundt i verden bare for å bli møtt som en god og potensiell handelspartner.

– Vi vil vise dem at folk i Norge er opptatt av situasjonen i Kina. Kina er ansvarlig for grove og alvorlige menneskerettighetsbrudd, som vi ikke kan la passere når vi har dem på besøk, sier han.

I 2010 fikk den kinesiske regimekritikeren Liu Xiaobo Nobels fredspris. Tildelingen førte til en kinesisk isfront mot Norge, som innebar at Kina brøt all politisk kontakt og frihandelsforhandlingene som var i ferd med å fullføres. Først i 2016 ble forholdet normalisert.

– Alt tyder på at man er livredd for å gjenoppleve situasjonen etter Xiaobo og er villige til å forbli tause for å unngå å havne i samme situasjon som etter Nobels fredspris, sier Amnesty-sjefen.

– Må ta opp uigurers situasjon

Den norske Uigurkomiteen (NUK) hevder at alle de rundt 2.500 uigurene i Norge har minst ett familiemedlem i leirene i Xinjiang.

– Norge, som er en kjent representant for fred og har menneskerettigheter som kjerneverdi, må ikke stå tause om dagens alvorlige humanitære krise i Øst-Turkestan. Uigurenes situasjon og menneskerettighetssituasjonen generelt i Kina må tas opp med den kinesiske delegasjonen, sier styreleder Bahtiyar Ømer.

I et brev i høst ba Norges og 14 andre vestlige lands ambassader i Beijing om et møte med partilederen i den kinesiske Xinjiang-regionen for å få klarhet i hva som skjer i den avstengte regionen. Kina kalte brevet et «uakseptabelt forsøk på å legge press på lokale myndigheter».

Demonstrasjonene i Oslo begynner i Spikersuppa klokka 14 onsdag. 17. mai skal Stavanger kommune være vertskap for den kinesiske delegasjonen. Under Stavanger-besøket arrangerer de samme tre organisasjonene en ny demonstrasjon utenfor Radisson Blu Atlantic Hotel i Stavanger.

 1. Les også

  Nå vil landets ledere plutselig ha flere babyer, men foreldrene bremser

 2. Les også

  Skal Vesten subsidiere en totalitær stormakt? | Elisabeth Holvik

 3. Les også

  Handelssamtaler mellom Kina og USA varte bare et par timer. Ingen enighet fredag kveld.

Les mer om

 1. Internasjonal politikk
 2. Menneskerettigheter
 3. Kina

Relevante artikler

 1. NORGE

  Kritiske demonstranter må stå i bakgrunnen når Kinas tredjemann gjester Stortinget. Derfor er besøket omstridt.

 2. NORGE

  Guri Melby: – Vi kan ikke la Kina diktere hvilke klær folkevalgte får gå med

 3. NORGE

  Solberg håper 17. mai vil sjarmere Kinas tredje mektigste mann

 4. NORGE

  Kinas utenriksminister til Aftenposten: Vil reagere kraftig hvis Hongkong-aktivister får fredsprisen

 5. VERDEN

  Oljefondet investerer 1 milliard i overvåkingsselskap USA ønsker å straffe

 6. VERDEN

  Det er gode penger å tjene på interneringsleirene i Kina. Også for det norske Oljefondet.