Støre varsler at Ap ikke lenger kan støtte politireformen

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener norsk politi har utviklet seg i feil retning, og varsler at Arbeiderpartiet ikke lenger kan støtte nærpolitireformen.

Partileder Jonas Gahr Støre mener tiden er inne for å si at Arbeiderpartiet ikke lenger kan støtte nærpolitireformen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
  • NTB

Ap går dermed bort fra den største omleggingen av norsk politi, som partiet avtalte med Solberg-regjeringen i 2015, skriver VG. Reformen har ført til en omorganisering av politiet, der 27 distrikter har blitt til 12.

– Ideen med reformen var at politiet skulle bli bedre, men regjeringen har sviktet på flere områder, sier Støre til avisen.

Støre understreker at partiet i fjor sa at regjeringen hadde forlatt forliket, og at de har ventet på vedtatte forbedringer. Disse har ifølge Støre ikke kommet, og han mener derfor tiden er inne for å si at partiet ikke kan støtte reformen lenger.

Over 100 Ap-ordførere har signert et opprop der de etterlyser et mer synlig nærvær av politi i alle deler av landet. Det skjer etter at en SSB-rapport viste at om lag halvparten av landets kommuner har fått færre årsverk i politiet i perioden 2016–2018.

Noe av årsaken til at reformen ikke har blitt slik den var tiltenkt, mener Støre dreier seg om mangel på lederskap. I denne perioden har det vært til sammen sju justisministre i Solberg-regjeringen, poengterer han.

Vanskelig å ta seriøst

Nåværende justisminister Jøran Kallmyr (Frp) mener det er vanskelig å ta Ap seriøst.

– Dette er typisk «Vingle-Jonas», spør du meg. Her prøver liksom Arbeiderpartiet å være et ansvarlig parti, og støtte store reformer sånn som Ap alltid har gjort, men så blir fristelsen til også å være et opposisjonsparti for stor, sier han.

Kallmyr understreker imidlertid at han tar de Ap-ordførerne som har kommet med konstruktiv kritikk seriøst.

Snuoperasjon

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum synes Støres snuoperasjon er bra.

– Begrunnelsen han bruker, at reformen skaper mer byråkrati og dårligere forebygging, det sa vi i 2015. Men jeg syns det er bra at Ap ser at den politikken de selv har bidratt til, var feil, sier han til NTB.

Men på spørsmål om Sp vil gå inn for en reversering av politireformen, svarer Vedum imidlertid at det er viktig med arbeidsro i politiet. Han vil heller sørge for mer ressurser og mer tillit blir gitt til politiet lokalt.

Høyre innrømmer utfordringer

Høyre innrømmer at politireformen har noen utfordringer.

– 90 prosent er en suksess, men 10 prosent må endres. Det skal vi gjøre i Stortinget nå, sier justispolitisk talsperson Peter Frølich i Høyre.

Han peker på at det har vært innkjøringsproblemer ved flere av de nye operasjonssentralene i landet, hvor flere operatører har manglet lokalkunnskap når de har fått ansvar for et større område. Det har også vært utfordringer med politikontakter, bindeleddet mellom politiet og kommunene, flere steder, innrømmer han.

– Når du snur hele Politi-Norge opp ned, vil ikke alt komme på plass med en gang, sier Frølich.

– Ap burde stå støtt i stormen, fremfor å opptre som en gjeng værhaner. Støre klarer ikke stå oppreist i en viktig reform fordi han er mer opptatt av et kortsiktig valgkampresultat, legger han til.