Norge

Politiet: Siktede ønsker ikke å forklare seg for politiet

Mannen i tidlig 20-årene som er siktet for å ha drept en ung kvinne i Bærum lørdag, er overført til politiarresten.

Politiets krimtekniker jobber i huset der den døde kvinnen ble funnet lørdag. Foto: Hans O. Torgersen

 • Mathilde Waale
  Journalist
 • Olav Eggesvik
  Journalist
 • NTB

Mannen er siktet for å ha drept en kvinne han er i familierelasjon til, samt drapsforsøk etter episoden i moskeen Al-Noor Islamic Centre i Bærum lørdag kveld.

Politiet skriver i en pressemelding søndag morgen at den siktede ikke ønsker å avgi forklaring.

– Han har derfor ikke tatt stilling til siktelsen. Etterforskningen av hendelsene har pågått i hele natt og fortsetter i dag, sier Rune Skjold, fungerende enhetsleder i Oslo politidistrikt i pressemeldingen.

Politiet har innkalt til pressekonferanse klokken 12 søndag. Aftenposten vil være tilstede.

Seksjonssjef Rune Skjold ved Oslo politidistrikt under pressekonferansen sent lørdag kveld. Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix

Aftenposten har vært i kontakt med den siktedes advokat Unni Fries.

– Det har vært gjennomført et kort avhør. Det er alt jeg vil si nå, skriver Fries i en SMS søndag morgen.

 • Moskéskytingen i Bærum: Dette vet vi, og dette vet vi ikke

Tungt bevæpnet politi foran Al-Noor-moskéen. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Politiet setter inn tiltak i hele landet i forbindelse med id-feiringen

Statsminister Erna Solberg er til stede i Bærum i morgentimene, og gir sin støtte til muslimene som feirer id.

Politidirektoratet har bedt alle politidistrikt iverksette forebyggende tiltak i forbindelse med feiringen av den muslimske høytiden id.

Politidirektoratet skriver i en pressemelding natt til søndag at det foreligger ingen konkrete trusler, og det er ingen indikasjoner på at noe uønsket skal skje.

– Selv om det ikke foreligger en konkret trussel, er dette noe vi tar på alvor gjennom å sørge for å ha god beredskap tilgjengelig denne dagen, sier beredskapsdirektør Knut Smedsrud.

I tillegg til at de iverksetter trygghetsskapende tiltak i forbindelse med id, bevæpnes også alle politifolk i Oslo politidistrikt. Bevæpningen ble iverksatt lørdag kveld og varer fram til søndag formiddag. Politiet skal vurdere søndag om bevæpningen skal forlenges.

– Dette er for at alle som feirer skal være så trygge som mulig, sa politiinspektør Jan Eirik Thomassen på en pressekonferanse lørdag kveld i forbindelse med skyteepisoden på en moské i Bærum.

Også innsatspersonell som jobber i tilknytning til større arrangementer og folkeansamlinger, vil være bevæpnet, opplyser Politidirektoratet i pressemeldingen.

– Vi vurderer betydningen av hurtighet i responsen fra politiet som avgjørende for å sikre en best mulig beredskap, sier Smesrud.

Thomassen i Oslo politidistrikt opplyser at de er kjent med at det er ventet å komme mange mennesker på de ulike arrangementene søndag, og at de er i dialog med ulike moskeer i politidistriktet i forbindelse med skyteepisoden lørdag.

Politisperring nord for åstedet. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Mange nordmenn melder seg som vakt utenfor moskeer

Islamsk Råd Norge opplyser at de er blitt kontaktet av flere nordmenn som ønsker å stille opp som vakt i forbindelse med id-feiringen søndag.

Organisasjonen skriver på Facebook at de har mottatt flere henvendelser etter skyteepisoden i moskeen Al-Noor Islamic Centre i Bærum.

– Vi setter stor pris på dette og anmoder de interesserte til å ta direkte kontakt med en moské i deres nærområde, skriver de.

Leder Abdirahman Diriye i Islamsk Råd Norge opplyser til NTB at rundt 40–50 personer har tatt kontakt i ulike kanaler. Også andre religiøse personer har tatt kontakt.

Det er to id-feiringer hvert år. En etter ramadan og en ved avslutningen av hajj, den årlige pilegrimsferden til Mekka. Det feiringen av det sistnevnte som foregår nå. Moskeene skal ha ulike arrangementer i forbindelse med feiringen.

Les mer om

 1. Moskéskytingen i Bærum

Moskéskytingen i Bærum

 1. NORGE
  Publisert:

  Philip Manshaus' far nekter politiet å inndra våpen

 2. NORGE
  Publisert:

  Moskéangrepet i Bærum: Ferieavvikling forsinket trusselmeldingen

 3. NORGE
  Publisert:

  Philip Manshaus dømt til 21 års forvaring

 4. DEBATT
  Publisert:

  Ordet terror har vært noe fjernt før. Når du får kjenne det på nært hold, gjør det noe med deg.

 5. NORGE
  Publisert:

  Forsvarer sår tvil om Manshaus’ tilregnelighet: – Han må frifinnes på grunn av den berettigede tvilen om han er tilregnelig

 6. NORGE
  Publisert:

  Aktor: Vil legge ned påstand om forvaring for Manshaus