Norge

Kinas utenriksminister til Aftenposten: Vil reagere kraftig hvis Hongkong-aktivister får fredsprisen

Wang Yi advarer mot å «politisere» Nobels fredspris ved å gi den til demokratibevegelsen i Hongkong. - Vi vil bestemt avvise alle som prøver å blande seg inn i Kinas interne affærer, sier han til Aftenposten.

Utenriksminister Wang Yi og utenriksminister Ine Eriksen Søreide holdt pressekonferanse etter politiske samtaler de hadde tidligere på kvelden. Besøket er del av en rundreise til flere europeiske land.
 • Kristoffer Rønneberg
  Kristoffer Rønneberg
  Journalist

Den kinesiske utenriksministeren var tydelig i talen da han møtte pressen etter møtet med sin norske motpart, Ine Eriksen Søreide, torsdag kveld.

Dersom årets Nobels fredspris går til demokratibevegelsen i Hongkong, slik utdanningsminister Guri Melby (V) har foreslått, vil det bli tatt ille opp i Beijing.

– I fortiden, nåtiden og i fremtiden vil Kina bestemt avvise alle forsøk på å bruke Nobels fredspris til å blande seg inn i Kinas indre anliggender. Denne holdningen fra Kinas side står fjellstøtt, svarte Wang på spørsmål fra Aftenposten.

Og la til:

– Vi ønsker ikke å se noen forsøk på å politisere Nobels fredspris.

Ber om respekt

Kinesiske myndigheter skjøv Norge ned i en politisk og diplomatisk fryseboks da fredsprisen i 2010 ble tildelt den kinesiske demokratiforkjempteren Liu Xiaobo. Først i 2016 ble forholdet normalisert, etter at Norge formelt lovet å «gjøre sitt beste for å unngå å skade det bilaterale forholdet».

Forholdet mellom de to landene er i dag preget av samarbeid og respekt, meldte den kinesiske utenriksministeren på pressemøtet torsdag kveld.

Men han kom likevel med en slags advarsel til sin norske motpart:

– Kina og Norge må håndtere sensitive saker på en passende måte for å unngå at forholdet, som er blitt bedre takket være hardt arbeid, blir dårligere igjen, sa Wang til Søreide på møtet torsdag ettermiddag, ifølge kinesisk UD.

Det er første gang siden 2006 at en kinesisk utenriksminister besøker Norge.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide, på sin side, takket sin kinesiske motpart for at forholdet nå er såpass godt at det er mulig for norske representanter å ta opp spørsmål der de to landene er uenige.

Hun sier det samme til Aftenposten:

– Det er en positiv utvikling at vi har en åpen dialog om menneskerettighetsspørsmål. Noe av det vi har diskutert i dag er situasjonen i Xinjiang, som vi er bekymret for. Det har vi også gitt uttrykk for flere ganger tidligere. Vi diskuterte også Hongkong, der vi ser at valget er blitt utsatt og at opposisjonspolitikere blir arrestert, sier hun.

Antyder at koronaviruset oppsto utenfor Kina

Wang Yi var mest opptatt av å snakke om behovet for internasjonalt samarbeid da han møtte pressen torsdag kveld. Men på spørsmål fra NRK om håndteringen av virusutbruddet i Wuhan, der varslere ble kneblet og journalister arrestert, fremmet han en ny teori om virusets opphav:

– Selv om Kina var det første landet som varslet Verdens helseorganisasjon om virusutbruddet, betyr ikke det at viruset oppsto i Kina. Vi har sett rapporter som indikerer at det kan ha oppstått i et annet land. Dette er et tema som bør overlates til forskere uten at det blir politisert, sa Wang til NRK.

Han mener også at det er uriktig å påpeke at Kina brukte lang tid på å melde fra om sykdommen etter at den ble oppdaget i Wuhan mot slutten av fjoråret.

– Å si at viruset oppsto i Kina og at det deretter spredte seg til resten av verden, og å si at Kina kastet bort tid med å rapportere om sykdommen, er ikke et faktum, det er en løgn. Når journalister skriver saker om dette, så må de først få fakta riktig, sa Wang til NRK.

Slapp å se eller høre demonstrantene

Det er første gang siden 2006 at en kinesisk utenriksminister besøker Norge. Det korte besøket besto bare av en høflighetsvisitt hos statsminister Erna Solberg etterfulgt av et møte og en arbeidsmiddag med utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Et hundretall demonstranter hadde samlet seg utenfor statsministerboligen for å protestere mot Wang Yi da han ankom boligen klokken 17.

Petter Eide (SV) var en av dem som holdt appell under demonstrasjonen utenfor statsministerboligen torsdag kveld.

Men den kinesiske utenriksministeren så dem aldri. Kortesjen hans kjørte ned Parkveien, et kvartal unna demonstrantene, før han ble kjørt inn for å møte Erna Solberg og utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Wang landet i Norge torsdag ettermiddag etter å ha besøkt Italia og Nederland tidligere denne uken. Han overnatter i Oslo. Fredag reiser han videre til Tyskland og Frankrike.

Les også

Det siste halvåret har vært et PR-mareritt for Kinas ledere. I dag kommer en av dem til Norge for å rette opp inntrykket.

– Kommer med et smil, men ikke som en venn

Protester mot Kinas brudd på menneskerettighetene har preget besøket på de to første stoppene, og norske aktivister håper at det også vil bli viktig når han nå besøker Norge.

– Han kommer hit med et smil, men ikke som en venn. Bak smilet ligger et ønske om å kontrollere Norge, ropte SV-politikeren Petter Eide i sin appell til demonstrantene.

Eide, som i flere år var generalsekretær for Amnesty International Norge, stilte opp i en gul t-skjorte med de kinesiske tegnene for «frihet» på – akkurat som han gjorde da den kinesiske partitoppen Li Zhanshu besøkte Stortinget i mai i fjor.

– Vi er her for å sikre at dette ikke blir noe hyggelig teselskap for den kinesiske utenriksministeren. Ingen land i verden har så omfattende brudd på menneskerettighetene som Kina, sier Eide.

Les også

Utenriksminister Wang Yi hyller president Xi. Slikt lover ikke godt.

– Menneskerettighetene er ikke vestlige

På talerlisten sto blant annet også avtroppende Venstre-leder Trine Skei Grande, Ap-politikeren Åsmund Aukrust og MDGs utenrikspolitiske talsperson, Sigrid Heiberg.

– Det er viktig at norske politikere tør å snakke ut om de menneskerettighetsbruddene som pågår i Kina, ikke minst nå som vi er på vei inn i FNs sikkerhetsråd, sier Aukrust.

Wang Yi møtte statsminister Erna Solberg og utenriksminister Ine Eriksen Søreide torsdag ettermiddag.

Han legger til at det er viktig med stille diplomati når man skal håndtere stormakter som Kina, men at det ikke betyr at man skal unngå offentlig kritikk.

– Menneskerettighetene er ikke en vestlig oppfinnelse, de er universelle, sier han.

Nyheten om besøket fra den kinesiske utenriksministeren ble kunngjort først på mandag, og Amnesty International Norge og de andre arrangørene av demonstrasjonen hadde dermed ikke så mye tid på seg til å planlegge.

– Men vi er veldig fornøyd med oppmøtet, sier Adiljan Abdurihim, sekretær i Den norske uighurkomiteen.

Adiljan Abdurihim, sekretær i Den norske uighurkomiteen.

Minst en million uigurer og andre minoritetsfolk er plassert i masseinterneringsleirer i den nordvestlige Xinjiang-regionen i Kina de siste årene.

Dokumenterte minst 260 nye interneringsleirer

Så sent som torsdag dukket det opp nye beviser på omfanget av disse leirene: Nyhetsnettstedet Buzzfeed har funnet minst nye 260 interneringsstrukturer i Xinjiang ved å analysere tusenvis av satelittbilder. Noen av disse leirene kan oppbevare over 10.000 mennesker.

Abdurihim tror at stadig flere nordmenn begynner å bli oppmerksom på menneskerettighetssituasjonen i Kina.

– Jeg merker et tydelig stemningsskifte nå. Og det er fint. Det er viktig at man forstår at dette ikke bare handler om uigurene men om fremtiden for mange over hele verden. Kinas myndigheter ønsker å fjerne ytringsfriheten, og derfor er det viktig at vi som kan kritisere dem, bruker denne muligheten til å gjøre det, sier han.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  A-MAGASINET
  Publisert:

  – Jeg savner utenforskapet

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5