Norge

Disse områdene vil trolig bli røde denne uken

København-regionen i Danmark, Hellas og Storbritannia vil trolig utløse karantenekrav når regjeringen denne uken oppdaterer sine reisebestemmelser.

København-regionen er ett av flere områder som nå står i fare for å blir «røde». Her fra Nyhavn, et populært område for nordmenn og andre turister i den danske hovedstaden. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

 • Thomas Olsen
  Journalist
 • Cathrine Solbakken

Regjeringen og Utenriksdepartementet fraråder alle utenlandsreiser som ikke er strengt nødvendige helt til 1. oktober. Men siden 15. juli har norske myndigheter åpnet for karantenefrie reiser til europeiske land og nordiske regioner som har lave smittetall.

– Utenriksdepartementet vurderer endringer fortløpende og minst hver fjortende dag basert på FHIs vurdering av smittesituasjonen, opplyser pressetalsperson Siri Svendsen. Hun viser til at det er regjeringen som avgjør når land tas inn eller ut av listen.

Offentliggjorde nye reiseråd

I går kom FHI med sin nye anbefaling: Hellas, Storbritannia, Irland og Hovedstadsregionen i Danmark har nå over 20 smittetilfeller pr. 100.000 innbyggere og reiser hit vil utløse ti dagers karantene når oppdateringen kommer. I Sverige vil trolig Norrbotten endres til gult område, etter at smittetallene de siste to ukene har krøpet under rødt nivå.

– FHI anbefaler derfor at disse landene blir røde når bestemmelsene for innreisekarantene skal oppdateres denne uken – hvis det ikke skjer endringer, skrev FHI mandag.

Kan kjøre gjennom

Man kan likevel kjøre gjennom røde områder uten å måtte gå i karantene når man kommer hjem til Norge, dersom målet for reisen er et såkalt gult område. Det kommer frem på regjeringens nettsider.

«Vi åpner for å kunne kjøre i privatbil eller turbuss gjennom røde land/områder på vei til eller fra Norge eller andre områder i EØS-Schengen som er unntatt karanteneplikt, uten at det medfører innreisekarantene», står det.

Det er noen forutsetninger for å unngå karantene i disse tilfellene: Man skal ikke overnatte i røde områder, men holde avstand dersom man må stanse og sørge for god smittehygiene på reisen.

Vil bli kunngjort denne uken

Helse- og omsorgsdepartementet kunne tirsdag ikke svare på når regjeringen kommer med sine oppdaterte reisebestemmelser, men at dette vil bli varslet med en innkalling til pressekonferanse dagen før.

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Koronaviruset
 3. Karantene
 4. Reiseråd
 5. Hellas
 6. Storbritannia
 7. Helse- og omsorgsdepartementet

Koronaviruset

 1. NORGE

  Direkteblogg om korona

 2. OSLOBY

  Bak smittetallene finnes flere oppløftende tegn. Derfor strammer ikke Oslo inn koronareglene nå.

 3. SPORT

  Bildene vekker oppsikt: Her er 46.000 mennesker samlet

 4. VERDEN

  Britiske forskere vil smitte friske frivillige med korona

 5. VERDEN

  Her blir legen slått bevisstløs. Familien hevnet seg fordi en pasient døde.

 6. DEBATT

  Vi har ingen funn som tyder på at barn går rundt og er «superspredere».