Norge

Kritisk til kongebildene

Slottet hyret inn motefotograf Sølve Sundsbø til å ta de nye offisielle bildene av kongefamilien. Bildene har fått en blandet mottagelse.

Kong Harald, dronning Sonja, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit på et av de nye, offisielle bildene.
  • Wenche Fuglehaug Fallsen
    Journalist

— Valg av lyssetting, bakgrunn, komposisjon, oppstilling og anatomi er feil. Sundsbø er en utmerket motefotograf, men dette oppdraget behersker han ikke, sier Hans Jørgen Brun, Norges mest premierte fotograf.

Sundsbø har fotografert for de store motehusene. Nå debatteres de nye kongebildene hans heftig på fotografnettstedet fotografienshus.no. Slottets bilder har vakt begeistring hos mange. Flere magasinredaktører har fremhevet at kronprinsesse Mette-Marit er slående vakker på bildene, og sammenligner henne med Grace Kelly.

- Det blir feil å be en moteredaktør vurdere bilder, det er nesten som å be Marianne Aulie kommentere Magnus Carlsens siste sjakkparti, kommenterer Hans Jørgen Brun.

Han mener Sundsbøs portretter mangler fotografisk håndverk.

- Sundsbø bruker et hardt motelys som krever at modellen er sterkt sminket, noe kronprinsessen er. Retusjering er i stor grad brukt, og det er bare ansiktet hennes som belyses, sier Brun .

Han mener dronning Sonja kommer dårligst ut.

- Hun er fryktelig stiv og kommuniserer ikke med fotografen. Portrettet av kong Harald har dårlig balanse mellom lys og skygge. Majestetens ansikt er nærmest delt i to, en overeksponert side og en i dyp skygge, sier Brun.

Han etterlyser nå en bred debatt der alle fotografer engasjerer seg.

Bedre.

Helt siden Harald og Sonja ble kongepar i 1991, er de offisielle bildene blitt kritisert. Cristian Frederik Wesenberg har tidligere tatt offisielle kongebilder.

- Sammenlignet med bildene i 1991 er disse hundre ganger bedre. Men det er typisk norsk å være best på å kritisere andre. Brun har på den annen side gode intensjoner med å påpeke det han mener ikke holder mål, sier Wesenberg til foto.no.

Tor G. Stenersen, Aftenpostens fotosjef, sier:

- Jeg synes bildene er mer spennende enn tidligere offisielle bilder av de kongelige, men de er langt fra oppsiktsvekkende gode. Jeg reagerer spesielt på fraværet av komposisjon.

Slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen sier de er godt fornøyd med resultatet. Aftenposten har ikke lykkes i å få en kommentar fra Sølve Sundsbø.

Les mer om

  1. Kongelige