Norge

Justispolitikere: Meget alvorlig og bekymringsfullt

Fra venstre: Per Sandberg (Frp) og André Oktay Dahl (H).
  • Andreas Slettholm
    Andreas Slettholm
    Kommentator
  • Begynner vi nå å se resultatet av kameraderiet i Arbeiderpartiet, sier Per Sandberg (Frp).

Onsdag skrev Aftenposten.no at nesten halvparten av de ansatte i Justisdepartementet vurderer å slutte. Flere tillitsvalgte pekte på en endret kultur og misnøye med den øverste ledelsen i departementet som mulig årsak.

Les også

Nesten halve Justisdepartementet sier de vurderer å slutte i jobben

— Dette er meget alvorlig. Alle skjønner at det negative fokuset på Justisdepartementet det siste året påvirker de som jobber der. Men hvis de ansatte selv ser ting som blir kritisert, som ukultur og ansvarspulverisering, er det kanskje ikke så rart at vi ser slike resultater, sier leder i justiskomiteen Per Sandberg (Frp).

- Kameraderi

Komiteens nestleder André Oktay Dahl (H) understreker at han er imponert over hvordan de ansatte har taklet tiden etter 22. juli, men peker på et misforhold mellom ressursene i departementet og justisminister Grete Faremos løfter.

- Det står all mulig respekt av hvordan de ansatte har stått på etter belastningene 22. juli. Men jeg tenker at dette kan ha å gjøre med at det loves det ene og det andre fra statsrådens side som må gjøres, uten at man tenker på at noen faktisk må gjøre det, sier nestleder i justiskomiteen André Oktay Dahl (H).

Sandberg fremhever at Faremo har hatt en tendens til å ansette ledere som hun kjenner selv.

— Det er naturlig å spørre seg om vi begynner å se resultatet av kameraderiet i Arbeiderpartiet. Sammensetningen av ledere i justisdepartementet har gått etter partiboka de siste årene, og det er klart at om ansatte føler at de ikke blir tatt med på råd, så kan det gi slike utslag vi ser her, sier Sandberg.

- Frustrasjon over ansettelser

Dahl viser også til at det er gjort flere rokeringer som kan oppleves belastende for ansatte å være vitne til.

— Justisministeren må ta på alvor at så mange som sier de vurderer å slutte. Jeg tror vi må regne med at dette kan ha å gjøre med en viss frustrasjon over at folk som har gått av som PST-sjefer og politidirektører blir ansatt som spesialrådgiver. I disse tilfellene sitter plutselig pengene svært løst, sier Dahl.

- Tror du dette kan ha med Faremos lederstil å gjøre?

— Det kan man selvfølgelig ikke utelukke. Både måten politdirektøren gikk av på og hvordan man håndterte habilitetsspørsmålet rundt den nye departementsråden, vitner om at man er veldig opptatt av å ikke få møkk på hendene selv, på en måte som ikke ser spesielt gledelig ut for hverken andre ansatte eller folk flest.

Nåværende departementsråd Tor Saglie er gift med tidligere statsråd Tove Strand (Ap), som er venninne med Faremo. Hun fikk ikke habiliteten sin vurdert i dette tilfellet.

Tidligere politidirektør Øystein Mæland gikk av som politidirektør etter at Faremo viste seg inhabil. Hans forgjenger Ingelin Killengreen og tidligere PST-sjef Janne Kristiansen jobber i dag i Justisdepartementet.

- Jobb for ministeren

Sandberg understreker at de interne forholdene i departementet er noe Faremo må rydde opp i selv.

— Først må hun få orden på hele justissektoren, slik at det offentlige bildet av hele systemet blir mer positivt. På Stortinget kan vi gjøre vårt, ved å for eksempel bevilge penger slik at politiet kommer opp og gå, men vi kan ikke se inn i strukturer og personkabaler internt i departementer. Det er en jobb for ministeren, sier Sandberg.