Norge

Så flink at hun ble deprimert

- Flinke piker setter veldig høye krav til seg selv. Flinke piker er ressurspersoner med stor samvittighet, derfor har de vanskelig for å si nei, sier regissør Solveig Melkeraaen. Hun understreker at det finnes «flinke piker» av begge kjønn.

Regissør Solveig Melkeraaen ble innlagt på akuttpsykiatrisk avdeling.

  • Miriam Lund Knapstad
    Miriam Lund Knapstad
    Journalist

I 2008 ble Melkeraaen innlagt ved Lovisenberg diakonale sykehus, hvor hun fikk elektrosjokkbehandling. Underveis filmet hun behandlingen sin.

Sekvensene inngår i kinodokumentaren Flink pike — en feelgoodfilm om depresjon , som har premiere på norske kinoer til neste år.

Rammer ressurssterke

— Flinke piker setter veldig høye krav til seg selv. Flinke piker er ressurspersoner med stor samvittighet, derfor har de vanskelig for å si nei. De er vant til å bli dømt ut fra prestasjoner og har lett for å ta på seg for mye, sier Melkeraaen, og understreker at det finnes «flinke piker» av begge kjønn.

Hun var selv vant til å være et ressursmenneske som klarte masse og fikk gode tilbakemeldinger. Hvis hun ikke mestret, følte hun seg mindre verdt. Da hun ble syk, gikk hun på dokumentarlinjen i Lillehammer.

Les også

De kalles for CV-generasjonen,flinke piker som sliter seg syke

— Prestasjonsfokuset på skolen var høyt, og jeg hadde nok drivet etter å være best i alt jeg gjorde. Hun var stresset og sliten, noe som etter hvert utviklet seg til angst og depresjon. Melkeraaen fikk til slutt diagnosen klinisk alvorlig deprimert.

Ønsker åpenhet

Nå håper hun filmen hennes kan bidra til større åpenhet rundt psykiske problemer, slik at færre vil føle seg alene.

- Svært mange mennesker opplever angst eller depresjon. Hvis man legger på antall pårørende, er det ekstremt få som ikke forholder seg til psykiske problemer i løpet av livet. For å normalisere og ufarliggjøre, er det viktig med mer åpenhet, mener hun.

I filmen er derfor humor et viktig virkemiddel. På Facebooksiden Flink Pike, legger hun ut snutter fra filmen frem til den kommer på kino.

«Gi faen»

— Humor er en del av min overlevelsesstrategi, og det er mye humor i filmen. Det er en feelgoodfilm, ikke en tragisk film om depresjon, sier Melkeraaen, som har blitt flinkere til å lytte til seg selv og si nei, uten å bry seg så mye om hva andre mener:

— Jeg må fortsatt jobbe med problemstillingen, men er blitt flinkere til å «gi faen».