Beboerne ved Veslemannen er evakuert for 16. gang

Bevegelsene i Veslemannen har doblet seg siden onsdag kveld og beveger seg nå nær 70 centimeter i døgnet.

Steinsprang fra Veslemannen. Politimesteren har besluttet evakuering, samt ferdsel og oppholdsforbud i området. Bevegelsene i nedre delen er nå større enn vi har sett i tidligere år.

Saken oppdateres.

Bevegelsene i fjellpartiet Veslemannen i Rauma har økt to til tre ganger fra onsdag kveld. Økningen kommer etter kraftige nedbørsmengder i natt. Veslemannen er en liten, men svært aktiv del av fjellpartiet Mannen.

Den nedre delen av det ustabile fjellpartiet beveger seg nå 40 centimeter i døgnet, mens bevegelsene er på 70 centimeter i døgnet i den øvre delen.

Seksjonsleder i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), Harald Blikra, sier til NRK at dette er de klart største bevegelsene de har sett i nedre del av Veslemannen noen gang.

– Er det i dag Mannen raser?

– Det har vi lurt på i fem år. Så det er helt umulig å si, sier pressekontakten hos NVE til Aftenposten torsdag morgen.

Torsdag kveld kom en ny rapport fra NVE. Der skriver de at det fremdeles er økende bevegelser i fjellet. I løpet av det siste døgnet er det registrert 39 skredhendelser. Det er ventet nedbør både lørdag og søndag, skriver de.

Les også

Økte bevegelser. Høyeste farenivå på Veslemannen.

Fredag ettermiddag ble beboerne ved det rasutsatte fjellpartiet Veslemannen på nytt evakuert da farenivået ble justert fra oransje til rødt nivå.

Stengt for togtrafikk

I en fersk dagsrapport som ble lagt ut på NVEs nettsider klokken 09 torsdag morgen opplyses det om at sivilforsvaret har registrert mange steinsprang i forbindelse med at bevegelsene økte fra kl. 01:30 i natt.

De melder også om at det trolig vil komme mer nedbør utover dagen, men at det nå er 0 grader på Mannen. Det vil medføre at noe av nedbøren vil komme som snø.

De som bor i det rasutsatte området har vært evakuert siden fredag. Raumabanen er for øyeblikket stengt for all trafikk, etter anbefaling fra geologer.

Hver gang farenivået er blitt oppjustert til rødt, har folk og dyr blitt evakuert og politiet har lagt ned forbud mot å oppholde seg i området. Raumabanen blir også innstilt ved rødt farenivå.

16. evakuering

  • Det var i oktober 2014 at geologene først varslet at et skred ved Veslemannen bare var timer unna. Men raset kom aldri og beboerne fikk flytte tilbake. Det var bare starten.
  • Rundt et år senere, i september 2015, ble farenivået igjen hevet til rødt og evakuering ble iverksatt. Heller ikke da kom raset. Det samme skjedde også i august 2016, to ganger i oktober 2017 og august 2018.
  • 12. september 2018 ble farenivået igjen hevet til rødt. Denne gangen gikk det et større ras i fjellet, som er regnet som det største siden 2014. I 2018 ble beboerne evakuert hele seks ganger.
  • 30. juni 2019 ble farenivået nok en gang hevet til rødt og 11 beboere ble evakuert. Det var første gang området ble evakuert så tidlig på sommeren. Vanligvis begynner ikke aktiviteten i fjellet før på sensommeren eller høsten.
  • Utover sommeren ble beboerne evakuert fire ganger. Sist gang var 13. august.
  • Sist fredag, 30. august, ble beboerne ved Veslemannen evakuert for 16. gang. NVE håper dette blir den siste.
Første juli ble også farenivået ved Veslemannen hevet til rødt og ni beboere ble evakuert.

Kontinuerlig overvåkning

Det rasfarlige partiet har et volum på 120.000 til 180.000 kubikkmeter – rundt 1 prosent av Mannens samlede volum.

Fjellet er 1294 meter høyt og ligger på vestsiden av Romsdalen i Rauma kommune i Møre og Romsdal. Det er blitt kontinuerlig overvåket siden 2009.