Massemorderen omtalte barnet til Utøya-overlevende

Ali Esbati, overlevende fra Utøya, i tinghuset i Oslo, der han følger 22. juli-saken.
  • Det er ubehagelig, sier Ali Esbati, samboer med Marte Michelet. Begge overlevde massakren på Utøya.

Den tiltalte massemorderen Anders Behring Breivik brukte sterke ord da han i sin forklaring tirsdag omtalte AUF-leiren på Utøya og nevnte Michelet med navn.

Ifølge Breivik var det ikke uskyldige barn som han tok livet av på Utøya, men aktivister som jobbet for kulturmarxisme.

— Utøya er en indoktineringsleir, hvor de i flere timer hadde blitt indoktrinert av en av de mest esktreme kommunistene i norge, Marte Michelet, sa Breivik.

Nedsettende om barnet

Han omtalte deretter, på en nedsettende måte, barnet som hun har sammen Ali Esbati.

Tingrettsdommer Wenche Arntzen grep inn mot dette og sa:

- Du hadde moderert din retorikk sa du?

— Det blir ikke verre enn dette, svarte Breivik

Tiltalte nevnte også Michelets far, forfatteren og journalisten Jon Michelet.

— Jeg hadde ikke forventet at han skulle si så mye om henne som han gjorde. Det var jo nytt at han også nevnte vår relasjon. Tidligere har han jo fokusert på hennes politiske skribentvirksomhet og at hun er en trussel i den forstand, sier Esbati til Aftenposten.no.

- Veldig ubehagelig

— Nå nevner han både hennes pappa og vårt barn som en del av hennes forræderi. Det er klart at det er veldig ubehagelig.

Esbati og Michelet vet fra før av at også andre mener mye av det samme som Behring Breivik og har fått trusler fra andre.

— Vi vet at for å beskytte henne og oss selv på sikt, så er det ikke bare at Behring Breivik er i fengsel, men det gjelder også at det blir en sosial og politisk forandring, slik at andre ikke gjør lignende ting. Risikoen for å bli oppfattet som et B-menneske som ikke hører hjemme i landet der hun bor. Det er en politisk kamp som pågår hele tiden.