Norge

Rødt ber om Frps hjelp til å felle Hauglie

Rødt-leder Bjørnar Moxnes utfordrer Frp til å støtte mistillitsforslaget mot arbeidsminister Anniken Hauglie (H), nå som Frp ikke lenger er bundet i regjering.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes vil ha Fremskrittspartiet med seg på mistillitsforslaget mot arbeidsminister Anniken Hauglie (H) i etterkant av Nav-skandalen. Foto: Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix.

 • NTB-Marius Helge Larsen

– Vi snakker om den største rettsskandalen i norsk historie, som viser hvor utrolig skjevt også rettssikkerheten er fordelt. Maktpersoner må stilles til ansvar, og derfor oppfordrer jeg Frp til å støtte mistillitsforslaget mot Anniken Hauglie, sier Moxnes til NTB.

Hauglie er øverste ansvarlige for Nav og har vært under press i kjølvannet av Nav-skandalen hvor 78 personer antas å ha blitt uskyldig dømt.

– Prøvestein

I november fremmet Moxnes et mistillitsforslag mot Hauglie i Stortinget, men fikk ikke noen av de andre partiene med seg. I ettertid har imidlertid både SV og MDG konkludert med mistillit, mens Ap og Sp fortsatt er i tenkeboksen.

Frp-leder Siv Jensen kunngjorde mandag at de går ut av regjeringen, og varslet samtidig en tøffere linje i tiden framover.

– Dette blir den første virkelige prøvesteinen på om Frp følger opp proklamasjonene om å bli «tøffere og tydeligere», også i handling, eller om de vil være servile og underdanige overfor Høyre-regjeringen, sier Moxnes.

– Behandles grundig

Fremskrittspartiets Erlend Wiborg, som leder Stortingets sosialkomité, sier at saken ikke er behandlet internt i partiet ennå.

– Det at Fremskrittspartiet forlater regjeringen, endrer ikke vårt syn i seg selv. Mistillit mot en statsråd er en alvorlig sak å behandle, uavhengig av om man er i regjering eller ikke, sier han til NTB.

Han ønsker foreløpig ikke å kommentere utspillet fra Moxnes.

– Det er en sak som skal behandles i kontrollkomiteen. Men vi behandler den grundig. Det fortjener en så alvorlig sak, sier han.

Innstillingen fra kontrollkomiteen på Stortinget om Nav-skandalen kan foreligge allerede 11. februar.

Kjernen i saken er at Nav siden 2012 har feiltolket en EU-forordning som gir rett til å ta med seg sykepenger, arbeidsavklaringspenger og pleiepenger til andre EØS-land. Minst 78 personer kan være uriktig dømt for trygdesvindel på grunn av dette, mens Nav anslår at rundt 2.400 personer har fått urettmessige krav om å tilbakebetale trygdeytelser.

Les mer om

 1. Frp ut av regjeringen
 2. Trygdeskandalen
 3. Anniken Hauglie
 4. Rødt (R)
 5. Fremskrittspartiet (Frp)

Frp ut av regjeringen

 1. POLITIKK

  Frp frigjør seg fra bompengeavtalen

 2. POLITIKK

  Erna Solberg med ny etterkrigsrekord i antall statsråder

 3. POLITIKK

  Knut Arild Hareide (KrF): – Jeg har ikke satt noen sluttdato for å være statsråd. Det er et valg i 2021

 4. POLITIKK

  Erna Solberg slår tilbake mot Kallmyr

 5. POLITIKK

  Ropstad ber om ro rundt Granavolden-plattformen

 6. OSLOBY

  På tre måneder har Oslo Høyre mistet begge sine topppolitikere