Norge

Stoltenberg advarer mot heksejakt på ytringer

Det som er sagt før 22. juli, er sagt. Ikke start heksejakt på ytringer, men gå videre, var oppfordringen fra statsminister Jens Stoltenberg under Stortingets minnemarkering for terrorofrene.

  • Stine Barstad
    Journalist

Les også:

Les også

- Vi vil alltid minnes 22. juli 2011 som en mørk dag i vårt lands historie

Stortinget var mandag formiddag samlet til minnestund for å minnes ofrene etter terroraksjonene i Oslo og på Utøya. Stortingspresident Dag Terje Andersen og statsminister Jens Stoltenberg holdt taler under samlingen.

Stoltenberg mener at samholdet det norske folk har vist, kaller på fortsatt raushet og at alle har noe å lære av tragedien. Blant det statsministeren fremhevet, er at det nå er viktig at vi går videre, i stedet for å drive heksejakt på tidligere ytringer.

— 22. juli-generasjonen er våre helter og vårt håp. De gjør at vi kan rette blikket framover med fornyet tro på våre grunnleggende verdier. Og med håp om at spiren til mer anstendig dialog og toleranse slår rot, sa statsministeren blant annet i sin tale.

Stortingsrepresentantene mintes terrorofrene. FOTO: STORTINGET

Minnemarkering i Oslo Spektrum

I samråd med de politiske partiene på Stortinget har Regjeringen besluttet å arrangere en nasjonal minnemarkering.

— Markeringen vil finne sted i Oslo Spektrum søndag 21. august, opplyser Regjeringen.

Etterlatte, overlevende og andre som er direkte berørt vil bli invitert, sammen med hjelpemannskaper, helsepersonell og andre som bidro i forbindelse med hendelsene.

— Vi arbeider med minnemarkeringen nå. Detaljer må vi komme tilbake til, sier kommunikasjonssjef Trude Måseide til Aftenposten.no.

- Er det klart hvordan man kan skaffe seg billett til arrangementet?

— Også det må vi komme tilbake til, sier Måseide.

- Vi har alle noe å lære av tragedien

Under dagens markering i Stortinget trakk Stoltenberg frem at mange av oss bruker sørgetiden til å stoppe opp og tenke over egne holdninger, og til å reflektere over hva vi har tenkt, sagt og skrevet.

- Med 22. juli som ballast kan det opplagt være noe vi skulle ønske vi hadde formulert annerledes, noe vi i framtiden vil uttrykke med større følsomhet. Det er lov. Jeg vil fra denne talerstolen be om at vi ikke starter en heksejakt på ytringer, sa Stoltenberg.

— Samholdet vi har vist disse uvirkelige dagene kaller på fortsatt raushet. Vi har alle noe å lære av tragedien. Vi kan alle ha behov for å si ”Jeg tok feil” – og bli respektert for det. Det gjelder i hverdagspraten og i samtalene i det offentlige rom, og det gjelder for politikere og redaktører, i kantina og på nettet. Det gjelder oss alle.

- Et flott budskap

Kristelig Folkepartis nestleder Dagrun Eriksen roser Stoltenbergs budskap om å ikke rippe opp i gamle ytringer.

Krf-nestleder Dagrun Eriksen. FOTO: SCANPIX

— Jeg synes det er et flott budskap, det å gi alle mennesker en sjanse til en ny start. Det er på den måten vi virkelig kan kjempe ned det terrormannen ønsket skulle skje med det norske samfunnet, sier Eriksen til Aftenposten.no etter minnemarkeringen i Stortinget.

- Tror du det kommer til å bli vanskeligere å debattere innvandring og integrering i valgkampen etter terroraksjonene?

— Alle kommer nok til å famle litt med å finne de gode formuleringene. Men vi ønsker å behandle et politiske meningsskifte, og terroren skal ikke stoppe dette, sier Eriksen.

KrF skulle egentlig ha en valgkampkonferanse neste helg. Konferansen blir i stedet blir gjort om til et medarbeiderseminar hvor de blant annet skal ta opp hvordan de skal diskutere disse temaene i valgkampen.

- Ordvalg kommer til å bli mer krevende enn noen gang

— Vi skal som alle andre ut i et terreng som vi ikke er kjent i, og vi skal som alle andre tenke grundig gjennom det vi sier. Men den tid vi er inne i roper på mer ytringsfrihet, ikke mindre, sier Frp-leder Siv Jensen etter Stoltenbergs tale.

Frp-leder Siv Jensen. FOTO: SCANPIX

— Ordvalg kommer til å bli mer krevende nå enn noen gang. Situasjonen gjør at helt vanlige uttrykk vi bruker for å illustrere noe ikke kan brukes lenger, sier Frp-lederen til Aftenposten.no.

- Kommer Frp til å bruke ord som snikislamisering fremover?

— Jeg kommer ikke til å gå inn på noen politiske spørsmål nå, svarer Jensen.

- Har du selv brukt ord og uttrykk som du angrer på?

— Det har jeg sikkert, men jeg tror ikke det er det jeg skal konsentrere meg om nå, sier Jensen, og understreker at Frp er opptatt av å respektere enigheten mellom partiene om å ikke starte valgkampen ennå.

- Ordvalg er viktig

Høyre-leder Erna Solberg. FOTO: SCANPIX

— Jeg håper vi får en debatt i valgkampen som gjør at vi kan diskutere innvandring og integrering på en måte som gjør at ingen som er oppvokst i landet føler seg som annenrangs borgere. Da er ordvalget viktig, og kan utgjøre et skille om debatten virker stigmatiserende eller integrerende, sier Høyre-leder Erna Solberg til Aftenposten.no.

— Jeg håper at det kommer til å bli en heftig valgkamp, legger hun til.

- Har du sett tegn til at folk begynner å rippe opp i gamle utsagn?

— Jeg mener at for eksempel Petter Nome gikk over streken, men han har sagt unnskyld, og alle har lov til å gjøre tabber, sier Solberg.

Jagland:Slutt å si «islamistisk terror»

Tidligere i dag advarte Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland europeiske statsledere mot å bruke retorikk som kan misbrukes av høyreekstreme krefter.

I en kronikk i Aftenposten før helgen skriver dessuten Jagland at vi må slutte å bruke begrepet «islamistisk terror».

- Terrorhandlinger utført av al-Qaida har like lite med islam å gjøre som kristendom har med Breiviks terrorhandlinger å gjøre, sier Jagland til Aftenposten.no.

— Man må være forsiktige med hvilke ord man bruker, for de kan misbrukes, sier Jagland.

Jagland har også tidligere oppfordret europeiske politikere til å endre terminologien i debatten, og vil heller bruke ordet «mangfold» enn «multikulturalisme».

.