Norge

Rapport: Superbakterier vil ta ett liv hvert tredje sekund i 2050

En ny forskningsrapport slår fast at 10 millioner mennesker vil dø årlig som følge av antibiotikaresistente bakterier i 2050.

Forskere frykter at antibiotikaresistente bakterier i fremtiden vil kunne sende legevitenskapen «tilbake til den mørke middelalderen»
  • Ntb

Den årlige rapporten «Review on Antimicrobial Reisistance» foreslår at det investeres milliarder av dollar for å forhindre at legevitenskapen «blir sendt tilbake til den mørke middelalderen», skriver BBC.

Forskerne ber om en revolusjon i måten antibiotika blir brukt på og en massiv kampanje for å lære opp folk.

Les også

Multiresistente bakterier: Når mikroskopiske trusler blir store

– Vi kommer med noen ganske utfordrende forslag som vil innebære at alle må ut av komfortsonen, fordi hvis vi ikke gjør det, så får vi ikke løst dette problemet, sier lord Jim O'Neill som har ledet forskningsarbeidet.

Antibiotikaresistens har de siste årene seilt opp som en av de største helseutfordringene i vår tid. I Europa dør anslagsvis 25.000 personer årlig som følge infeksjoner som ikke lar seg stoppe av antibiotika.

Les også

Resistente bakterier på fremmarsj

Dersom utviklingen fortsetter slik forskerne frykter, vil 390.000 dø årlig i Europa i 2050. Afrika og Asia vil bli verst rammet, hvor henholdsvis 4,15 millioner og 4,73 millioner mennesker kan dø årlig som følge av bakterier som har utviklet antibiotikaresistens.